Efter syv år: Endelig går AlmenBolig+-byggeriet i gang

Efter at have ventet i ca. syv år er første spadestik endelig taget til 74 AlmenBolig+-familieboliger på Åmosevej i Hillerød. Rækkehusene bliver på mellem 56 og 114 kvm og får alle egen terrasse.
Tegnestuen Vandkunstens illustration af den 5. udgave af et AlmenBolig+-byggeri (fra 2016) er udgangspunktet for de 74 boliger på Åmosevej i Hillerød, der bliver opført i 10 rækker. Visualisering: Tegnestuen Vandkunsten
Tegnestuen Vandkunstens illustration af den 5. udgave af et AlmenBolig+-byggeri (fra 2016) er udgangspunktet for de 74 boliger på Åmosevej i Hillerød, der bliver opført i 10 rækker. Visualisering: Tegnestuen Vandkunsten

AlmenBolig+, Åmosevej, Hillerød

 • Byggestart: November 2023
 • Forventet indflytning: Medio 2026
 • Estimeret budget: 125 mio. kr.
 • Bygherre: Nordsjællands Almene Boligselskab
 • Byggeforretningsfører: KAB
 • Bygherrerådgiver: Dominia
 • Arkitekter & landskab: Tegnestuen Vandkunsten
 • Totalentreprenør: BM Byggeindustri
 • Miljørådgiver: DJMG
 • Ingeniør, installationer: Dansk Energi Management
 • Ingeniør, konstruktioner: Vognsen Rådgivende Ingeniører
 • Omfang: 8.056 kvm, 1-4 etager, 74 almene boliger efter AlmenBolig+-konceptet (præfabrikeret modulbyggeri) med en gennemsnitsstørrelse på 110 kvm i 1-4 etager. Der etableres 3 stk. 2-rumsboliger, 27 stk. 4-rumsboliger og 44 stk. 5-rumsboliger.
 • Bæredygtighed: Bygningsreglementets Bygningsklasse 2020, Bæredygtighedstiltag ud over bygningsreglementet
 • Kilde: SMART/Byggefakta

For syv år siden tog det oprindelige Frederiksborg Boligselskab initiativet til at bygge 74 almene boliger på en grund på Åmosevej centralt i Hillerød, der fungerede som gratis parkeringsplads for handlende og medarbejdere i det centrale Hillerød.

Mange benspænd som en forurenet grund, den oprindelige entreprenørs konkurs, manglende afledning af regnvand og problemer med tilkørsel til grunden bragte dog boligselskabet i knæ – og i fare for selv at gå konkurs.

En fusion med Furesø Boligselskab, der også er en del af KAB, blev redningen.

– Og nu kan vi heldigvis – og endelig – opføre de nye boliger, sagde Anette Fogh, næstformand i Nordsjællands Almene Boligselskab, som de fusionerede boligselskaber kalder sig i dag, da første spadestik blev taget i denne uge.

Byggegrunden på Åmosevej måtte bl.a. renses for forurening, hvilket var medvirkende til, at opstarten på byggeriet blev forsinket. Byggegrunden var tidligere gratis p-plads for bl.a. medarbejdere i det nærliggende Slotsarkaderne. Foto: Louise S. Strøbech
Byggegrunden på Åmosevej måtte bl.a. renses for forurening, hvilket var medvirkende til, at opstarten på byggeriet blev forsinket. Byggegrunden var tidligere gratis p-plads for bl.a. medarbejdere i det nærliggende Slotsarkaderne. Foto: Louise S. Strøbech

Boligerne på Åmosevej opføres som rækkehuse i op til fire plan og er femte generation af KAB’s såkaldte AlmenBolig+ byggeri. Boligerne bygges som præfabrikerede moduler, der på sigt hejses ind på byggepladsen med køkken, bad og hele molevitten.

‘Robuste, smukke og enkle’

Totalentreprenør på projektet er BM Byggeindustri, der bl.a. har modtaget både DGNB Guld og udmærkelsen DGNB Hjerte for Ranunkelhaven i Middelfart – som den første boligetageejendom i Danmark.

Boligerne er tegnet af Tegnestuen Vandkunsten og bliver – med tegnestuens eget udtryk – ‘robuste, smukke og enkle boliger til familier’, ligesom de øvrige AlmenBolig+-byggerier, der allerede findes i mange af KAB’s boligforeninger i hele hovedstadsområdet.

– Og så har det præfabrikerede AlmenBolig+-byggeri også det allerlaveste klimaaftryk blandt KAB-Fællesskabets nybyggerier, kunne byggedirektør i KAB, Rasmus Jessing, tilføje, da også han var med til spadestiksceremonien.

Anette Fogh (tv.), næstformand i Nordsjællands Almene Boligselskab, borgmester i Hillerød Kommune, Kirsten Jensen, og Rasmus Jessing, byggedirektør i KAB, var alle med til at tage første spadestik til de første AlmenBolig+ i Hillerøds - og Nordsjælland. Foto: KAB
Anette Fogh (tv.), næstformand i Nordsjællands Almene Boligselskab, borgmester i Hillerød Kommune, Kirsten Jensen, og Rasmus Jessing, byggedirektør i KAB, var alle med til at tage første spadestik til de første AlmenBolig+ i Hillerøds – og Nordsjælland. Foto: KAB

Også Hillerøds borgmester Kirsten Jensen tog et symbolsk spadestik på den mudrede byggegrund:

– I Hillerød Kommune vil vi have boliger til unge, til familier, til ældre, boliger til dem, der vil bo alene, og til dem, der gerne vil bo i bofællesskaber. Og så har vi en beslutning om, at 20 % af dem skal være almene. Vi har nu 17 % almene boliger, men med boligerne her på Åmosevej kommer vi den målsætning et skridt nærmere, sagde borgmesteren.

De 74 boliger forventes klar til indflytning i midten af 2026.

Om AlmenBolig+

AlmenBolig+ er udviklet af KAB. Det er arkitekttegnede storrumsboliger på 85-130 kvadratmeter. Boligerne er rækkehuse, lavenergiboliger med varmegenindvinding, så udgifterne til opvarmning er lavere end i traditionelt byggeri.

Som beboer er man selv med til at holde huslejen nede. Der er ikke tilknyttet vicevært til boligafdelingen, så beboerne skal i fællesskab klare renholdelse og så meget af vedligeholdelsen som muligt.

Kilde: KAB

Relateret indhold