Digitale byggeprocesser i fokus på NAU

Opførelsen af Nyt Aalborg Universitetshospital er et af de mest digitaliserede byggeprojekter overhovedet.
MT Højgaard varetager råhusentreprisen på NAU, som omfatter syv bygninger fra tre til ni etager over jorden. Foto: Torben Jastram.
MT Højgaard varetager råhusentreprisen på NAU, som omfatter syv bygninger fra tre til ni etager over jorden. Foto: Torben Jastram.

Om projektet

  • NAU råhus
  • – Ca. 155.000 kvm.
  • – 7 bygninger – op til 9 etager.
  • – Byggeperiode: 2015-2019.
  • – Der bruges 90.000 kubikmeter beton til bl.a. in situ-støbte vægge.

Når Nyt Aalborg Universitetshospital står færdigt om et par år, kan bygherren og de øvrige involverede se tilbage på et af de projekter, der for alvor gjorde byggeriet digitalt.

Det startede allerede i tilbudsfasen, hvor Region Nordjylland som offentlig bygherre var underlagt Statens krav om, at udbuds- og byggeproces skulle foregå digitalt. Og efterfølgende er alle processer og kommunikation lagt ud digitalt.

På et byggeri af denne størrelse ville gammeldags tegninger være et sandt mareridt. Her kan vi have det hele samlet i en app på deres iPad, og så går håndværkeren simpelthen bare ind og finder den tegning, der passer til opgaven.

Entrepriseleder Kristian Kvottrup MT Højgaard

– Vi kommunikerer digitalt med alle parter i de samme systemer – både på pladsen samt i projekterings- og planlægningsteamet, og vi bruger de digitale redskaber til styring af projektet. Det giver et meget bedre flow og dermed mindre spildtid. Vi får et rigtig godt overblik, som vi sender videre bagudrettet mod regionen og ministeriet, forklarer Niels Uhrenfeldt, der er projektdirektør på NAU.

Han står i spidsen for den rutinerede projektorganisation bag NAU, der har et samlet budget på omkring 4,7 milliarder kroner.

Håndværkere med iPads

Siden MT Højgaard i juni 2015 vandt råhus-entreprisen på det godt 150.000 kvadratmeter store byggeri har BIM og VDC været digitale hjælpemidler, som for entreprenørkoncernen har været med til at skabe de mest optimale betingelser for projektets udførelse.

– Alle de udførende håndværkere bruger iPads som et vigtigt værktøj i processen. Det er gået forholdsvis smertefrit, for de involverede indså hurtigt fordelene ved de digitale redskaber og processer, fortæller entrepriseleder Kristian Kvottrup fra MT Højgaard, der er i spidsen for råhusentreprisen.

Digitale tegninger

Byggeledelsen ved Niras har koblet bygningsmodellen sammen med en lokationsbaseret tidsplan, der giver et stærkt visuelt overblik, og hvor tidsplanen opdateres løbende med udgangspunkt i stadiet på byggeriets fremdrift og bemandingen.

– Region Nordjylland har valgt at gøre hele tegningsmaterialet på byggeriet digitalt, hvilket åbner op for, at entreprenørerne kan drage nytte af de gevinster, der er ved at bruge de nye digitale muligheder, fortæller bygherre Niels Uhrenfeldt.

MT Højgaard har et transportabelt VDC-laboratorie på pladsen uden for Aalborg, hvorfra arbejdet koordineres og planlægges på daglig basis.

MT Højgaard har koblet bygningsmodellen sammen med en lokationsbaseret tidsplan, der giver et stærkt visuelt overblik, og hvor tidsplanen opdateres løbende med udgangspunkt i statussen på byggeriets fremdrift og bemandingen.

Råhusbyggeriet omfatter otte bygninger, heraf seks på tre etager med kælder under, samt to sengetårne på ni etager med et to kælderniveauer under.

– På et byggeri af denne størrelse ville gammeldags tegninger være et sandt mareridt. Her kan vi have det hele samlet i en app på deres iPad, og så går håndværkeren simpelthen bare ind og finder den tegning, der passer til opgaven. På denne måde risikerer vi heller ikke, at der eksisterer flere versioner af den samme tegning, for når der foreligger en ny, kan man ikke tilgå en gammel version af en tegning, siger Kristian Kvottrup.

In situ-støbte vægge

Alle vægge på NAU in situ-støbes, og der skal meget beton til.

– Råhusbyggeriet tager cirka 90.000 kubikmeter beton, som kommer fra en lokal leverandør. Det har været et større logistisk puslespil at få til at gå op med biler, chauffører og så videre, men det har som det meste andet fungeret upåklageligt, fortæller Kristian Kvottrup.

MT Højgaard har siden begyndelsen af råhusentreprisen vundet flere andre mindre entrepriser på NAU.

Region Nordjylland forventer, at hele byggeriet står færdigt i foråret 2020. Herefter går der et års tid med indflytning og ibrugtagning, inden hospitalet i sommeren 2021 er i daglig drift.

Entrepriseleder Kristian Kvottrup, MT Højgaard. Foto: Torben Jastram.
Entrepriseleder Kristian Kvottrup, MT Højgaard. Foto: Torben Jastram.
De to sengetårne bliver på ni etager over jorden samt to kælderniveauer. Foto: Torben Jastram.
De to sengetårne bliver på ni etager over jorden samt to kælderniveauer. Foto: Torben Jastram.
Det store byggeri skyder i disseår op på en grund sydøst for Aalborg. Foto: Torben Jastram.
Det store byggeri skyder i disseår op på en grund sydøst for Aalborg. Foto: Torben Jastram.

Relateret indhold