Konstruktørforeningen (KF) uddelte den 29. oktober to priser, da Konstruktørdagen blev afholdt i Horsens. Foreningen BIM Aarhus modtog Konstruktørprisen, og to nyuddannede bygningskonstruktører fik Konstruktørernes Dimittendpris.
Den filantropisk forening BIM Aarhus er drevet af ildsjæle, der gratis videndeler og giver inspirerende viden om netop deres faglighed. Foreningen modtager prisen for at skabe en tværfaglig dialog i byggebranchen omkring BIM (Building Information Modeling, red.) og digitalisering gennem netværksmøder og konferencer, hvor alle er velkomne.
Den tværfaglige dialog er til fordel for hele byggebranchen, lyder det fra KF’s formand Kirsten Nielsen:
– Netværksmøderne i BIM Aarhus er med til at skubbe på en udvikling omkring digitalisering og bæredygtighed, hvor digitale værktøjer muliggør gennemførelsen af de mange nødvendige klimaanalyser, som bliver et krav for større byggerier i det nye bygningsreglement. På den måde kan digitale bygningsmodeller være med til at styrke den grønne omstilling.
Videndeling har værdi
Konstruktørprisen gives til en person, virksomhed eller byggeprojekt, som har betydet eller gjort noget ekstraordinært for bygningskonstruktørerne, for byggeriet eller inden for årets tema på Konstruktørdagen. I år var det 12. gang, prisen blev uddelt. Det var digital transformation director i Arkitema, bygningskonstruktør og formand for BIM Aarhus, Marianne Friis, der modtog prisen på vegne af foreningen.
– At netop BIM Aarhus får prisen, understreger, at videndeling har værdi og er den bedste investering både for den enkelte og for byggebranchen. Vi ser nemlig ind i en fremtid, hvor vi kun kan komme i mål med klimakrav til byggeriet ved at samarbejde om løsninger.
Hvad er reel bæredygtighed?
Om dagens anden prismodtager – de to dimittender Mathias Kaanbjerg og Rasmus Schultz Madsen fra professionshøjskolen VIA University College Aarhus – siger KF-formand Kirsten Nielsen:
– Årets to modtagere af Konstruktørernes Dimittendpris har både demonstreret en bred vifte af konstruktørkompetencer og formået gennem en imponerende livscyklusanalyse at vise, at træbyggeri ikke altid er mere bæredygtigt end betonbyggeri. De har hermed vist en mere fremadskuende, kritisk tilgang til, hvad reel bæredygtighed er.
Selv udtaler de to prismodtagere:
– Selvom vi i projektet har valgt at bruge massivt træ i stedet for beton i de bærende konstruktioner, viser vores livscyklusanalyse (LCA) overraskende, at den samlede miljøpåvirkning for byggeriet udleder tre gange mere CO2 end den kommende, maksimale grænse for CO2-udledning på 12 kg. pr. m2 om året, siger de og fortsætter:
– Det ville have givet en bedre LCA, hvis vi i stedet for træ havde valgt bærende konstruktioner af beton. Det skyldes mange ting. Blandt andet medfører særlige brandkrav til træbyggeri på over fire etager flere krav til supplerende byggematerialer omkring træelementerne, for eksempel gips. Desuden vurderes træ som affald, der skal brændes af, når der er gået 50 år, mens beton har en bedre LCA, fordi det kan genbruges for eksempel som fyld i veje. Men den danske norm bør ændres, da træ har et stort potentiale som byggemateriale, der kan genbruges i mange år, hvis man behandler og opfører det byggeteknisk korrekt.
Bygningers klimaaftryk i fokus
Henrik Garver, direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, der er medlem af KF’s priskomité, siger:
– Mange af de nyuddannede bygningskonstruktører kommer ud med kompetencer, der er plug-and-play i forhold til de behov, virksomhederne har. Samtidig er det tydeligt, at de nye konstruktører både kan og vil gøre en forskel for både det enkelte projekt og for det samfund, vi lever i. Vinderprojektet fremstår overbevisende med en stærk, analytisk tilgang og en synsvinkel, der viser, at bæredygtighed og bygningers klimaaftryk for alvor er blevet noget, der naturligt er i fokus, siger Henrik Garver.