Om Kongelunden
- Kongelunden i Aarhus er et område på cirka 200 hektar, der strækker sig fra Tivoli Friheden i nord til Den Uendelige Bro i syd.
- Visionen er, med respekt for områdets historie og unikke natur, at gøre Kongelunden til et samlingspunkt for alle aarhusianere og byens gæster.
- Samtidig skal der opføres et helt nyt, banebrydende stadion, hvor publikum kan få en endnu bedre og mere intim fodboldoplevelse.
- Til at realisere Vision Kongelunden har Aarhus fået tilsagn om en donation fra Salling Fondene og Lind Invest på i alt 500 millioner kroner. Aarhus Kommune har også afsat 250 millioner kroner til projektet.
Et nyt banebrydende stadion er på vej i Aarhus som en del af projekt Kongelunden. Efter en EU-udbudsproces, der begyndte i december sidste år, har Kongelundens Sekretariat nu valgt Rambøll med et team af underleverandører som bygherrerådgiver.
Holdet er sammensat af nogle af internationale eksperter inden for planlægning af bæredygtige, moderne stadioner repræsenteret ved Trivandi (UK), Sportfive (Tyskland), Core Five (UK) og Rambøll (UK), der i samarbejde med Rambøll Danmark og arkitektfirmaet Transform skal sikre grundlaget til arkitektkonkurrencen og realisering af et topmoderne stadion integreret i det rekreative område Kongelunden.
Teamet har tidligere været bygherrerådgiver på at en bred vifte af projekter i ind- og udland. Det gælder blandet andet stadionanlæg til storklubber som Tottenham, Liverpool og Aston Villa i England, Commerzbank Arena i Frankfurt, Friends Arena i Malmø og Groupama Arena i Budapest. Hertil kan man lægge omfattende erfaring med komplekse kulturprojekter i Danmark såsom DOKK1 i Aarhus og Royal Arena i København.
– Rambøll stiller med et virkeligt garvet og kompetent rådgiverhold med erfarne lokale og internationale eksperter, der har bevist deres værd i en lang række store byggeprojekter i ind- og udland. De har solid erfaring med komplekse projekter og bæredygtig drift af moderne stadionanlæg, så jeg er helt tryg ved, at det er dem, der skal hjælpe os med at få projektet sikkert i mål, udtaler konstitueret projektdirektør Alvaro Arriagada.
Arkitektkonkurrence i venter
Hvordan det nye banebrydende stadion kommer til at tage sig ud, er endnu ikke afklaret. Senere på året forventes et konkurrenceudbud for selve stadionprojektet.
– Udvikling af et nyt stadion til Aarhus er en ekstremt spændende opgave, som vi er rigtigt glade og stolte over at skulle være bygherrerådgiver på. Det er et idræts- og eventprojekt i særklasse i Danmark, hvor vi virkelig kan bidrage med vores internationale erfaring. Vi ved, at det er et projekt, der vil blive fulgt nøje, og vi glæder os til at komme ombord nu, så vi kan hjælpe med at få lavet de bedste rammer for det store udbud af stadionprojektet, der kommer senere, udtaler projektdirektør i Rambøll, Lars Peder Pedersen.
I projektet skal teamet under Rambøll varetage en lang række rådgivningsopgaver. Derudover er der et stort fokus på bæredygtighedsledelsen gennem hele byggeriet.
Rambøll blev valgt ud af et felt på i alt fem prækvalificerede ansøgere, der alle havde afgivet et tilbud inden for tidsfristen 9. marts 2021.