Danmarks første bæredygtige børneinstitution er en realitet

Humlebien i Svendborg modtager 30. januar sin DGNB-sølvplakette.
Danmarks første bæredygtige børneinstitution hedder Humlebien og ligger i Svendborg Kommune. Pressefoto.
Danmarks første bæredygtige børneinstitution hedder Humlebien og ligger i Svendborg Kommune. Pressefoto.

Humlebien lyder navnet på Danmarks første bæredygtige børneinstitution. Den ligger i Svendborg Kommune, og den bliver mandag 30. januar officielt udnævnt til DGNB-certificeret børnehave, når den får overrakt og indmuret sin DGNB-sølvplakette.

Med den officielle anerkendelse af byggeriet står Svendborg Kommune nu med et byggeri, der er skabt til at holde i mindst 50 år. At byggeriet også høster anerkendelse inden for fagkredse glæder borgmester Lars Erik Hornemann:

– Vi har gjort os stor umage med at få skabt en bygning, der både var bæredygtig og kunne rummes inden for et kommunalt budget. For vi har viljen til at indrette os bæredygtigt og til at øge livskvaliteten i Svendborg Kommune. Og det er det, vi gør med vores nye børneinstitution, for den er skabt med respekt for vores ressourcer. Vi er derfor særdeles stolte over at kunne vise byggeriet frem på bæredygtighedskonferencen inden for byggeri.

Hos Green Building Council, der står bag den nationale bæredygtighedsordning for byggeri og udsteder DGNB-certificeringen, er man ikke i tvivl om værdien af det nye byggeri.

– Det er oplagt at optimere og dokumentere kvaliteten af bæredygtige parametre som indeklima, dagslys og akustik i bygninger der skal være rammen for indlæring de næste mange år. Det ser vi som et udtryk for, at totaløkonomi er et vigtigt parameter, uanset om man bygger en lille børnehave eller en stor campus, udtaler Mette Qvist direktør Green Building Council Denmark.

Har vi råd til at lade være?

Netop totaløkonomi og spørgsmålet om det offentlige har råd til at lade være med at bygge bæredygtige skoler og institutioner er omdrejningspunktet på en konference, som afholdes samme dag som DGNB-plaketten overrækkes til Humlebien. Bag arrangementet står MiljøForum Fyn og Green Building Council.

Her præsenteres udover Humlebien også kommende institutions-projekter fra Københavns- og Frederiksberg Kommuner, samt Region Nord. De 75 konference-deltagere fra hele landet skal høre, hvordan man projekterer og opfører bæredygtige skolebygninger, børnehave og bosteder.

Deltagerne får eksempler på, hvordan man udarbejder beslutningsgrundlag og agerer i den politiske proces omkring kommunale byggerier. Konferencen slutter med besøg på Humlebien.

Humlebien modtager mandag 30. januar en DGNB-sølvplakette som bevis på sin status. Pressefoto.
Humlebien modtager mandag 30. januar en DGNB-sølvplakette som bevis på sin status. Pressefoto.

Relateret indhold