Dan Jord vinder udbud om Aarhus’ nye genbrugsstation

Det bliver firmaet Dan Jord, der får den noget anderledes opgave med at bygge Aarhus' nye genbrugsstation i Lisbjerg. Byggeriet adskiller sig ved, at der skal bygges af genbrugsmaterialer.
Besøgstallet ventes at vokse fra 70.000 på den nuværende plads til 300.000 i 2030 på den nye. Visualiseringer: Schønherr og Loop Architects.
Besøgstallet ventes at vokse fra 70.000 på den nuværende plads til 300.000 i 2030 på den nye. Visualiseringer: Schønherr og Loop Architects.

Om projektet

  • Genbrugsstationen på Ølstedvej har i dag 77.000 årlige besøg.
  • Forventet besøgstal i 2030: Cirka 300.000.
  • 89 procent af affaldet, som afleveres på de seks genbrugsstationer i Aarhus, bliver brugt igen. Enten i nye materialer eller direkte på REUSE.
  • Kontraktsummen med Dan Jord lyder på 23,5 millioner kroner.
  • Arkitektfirmaerne Schønherr og Loop Arcitects har bidraget med konceptudviklingen og designet af den ny genbrugsstation, og det rådgivende ingeniørfirma Sweco har bidraget med udbuddet i samarbejde med AffaldVarme Aarhus.
  • Dan Jord samarbejder på projektet med Krilov Arkitekter og den rådgivende ingeniørvirksomhed MOE.

I starten af 2021 tages der første spadestik til den nye genbrugsstation i Lisbjerg. Anlægsentreprenøren Dan Jord har vundet udbuddet fra AffaldVarme Aarhus.

Og det bliver et byggeri, hvor meget er tænkt på helt nye måder. For det første skal så meget som muligt af genbrugsstationen bygges af genbrugsmaterialer, som blandt andet kommer fra de mange ting, som aarhusianerne smider ud på genbrugsstationerne. Og i byggeriet i Lisbjerg bliver de nu genanvendt på en ny måde.

– Det har været vigtigt for os at vise, at man også kan genanvende ved at bygge med genbrugsmaterialer. Vi har alle sammen et ansvar for at passe på de ressourcer, vi har, og AffaldVarme Aarhus har et særligt ansvar for at vise vejen, siger chef for Genbrug og Energi i AffaldVarme Aarhus, Lene van der Raad.

Pladsen ventes at åbne næste efterår.
Pladsen ventes at åbne næste efterår.

Genbrugsstationen skal være en oplevelse

I det hele taget er der tænkt anderledes, så den nye genbrugsstation kommer til at adskille sig fra, hvad vi kender. Byggeriet får form som en cirkel i landskabet med en indre og en ydre ringvej i to niveauer.

Genbrugspladsen og de omkringliggende bakker er tænkt som et udflugtsmål, hvor genanvendelse kombineres med oplevelse og formidling. Og direktør Stef Heykoop fra Dan Jord glæder sig til at blive en del af projektet.

– Det er et spændende projekt. Hele ideen om at lave et helt byggeri i genbrugsmaterialer er rigtig god. Og vi glæder os til at være med til at gøre den ide til virkelighed.

Kontraktsummen til Dan Jord lyder på 23,5 millioner kroner.
Kontraktsummen til Dan Jord lyder på 23,5 millioner kroner.

Til fordel for aarhusianerne

Den nye genbrugsstation flytter fra et mindre til et større område inde på Affaldscenteret. Det betyder, at private biler nu får deres egen indkørsel og bliver adskilt fra lastbiler med affald og halm til produktion af fjernvarme og strøm.

Den nye genbrugsstation er nødvendig, fordi Aarhus’ ældste og mindste genbrugsstation i Lisbjerg er blevet for lille og trænger til en modernisering. Den nye skal samtidig aflaste den meget travle genbrugsstation på Lystrupvej og desuden danne ramme for genanvendelse for de mange aarhusianere, der forventes at flytte til området de kommende år.

Det er forventningen, at den nye genbrugsstation står færdig i efteråret 2021.

Relateret indhold