Buer med plads til begejstring

Den nye KB Hal skal kunne holde til lidt af hvert - ikke mindst 5000 koncertgæster, der hopper i takt. Rambøll har løst den og en række andre store tekniske udfordringer.
KB Hallen bygges op. Pressefoto.
KB Hallen bygges op. Pressefoto.

Største tekniske udfordringer for den nye KB Hal

  • Akustikken i hallen skal være markant bedre end i den gamle KB Hal – med den samme geometriske bygningsform.
  • Dynamisk last på de bærende konstruktioner – bl.a. stor publikumslast på halgulv, tribuner og udkragede etager.
  • Revne-styring i vandtæt bundplade og i den store markante pladsstøbte foyer-væg, der samtidig har stor betydning for bygningens arkitektur.
  • Brandtekniske anlæg med avanceret detektering af brand i en hal med scenerøg og pyro show.
  • Effektive ventilationsanlæg, som både skal kunne håndtere komfort ventilation og røg i tilfælde af brand i en bygning med vanskelige føringsveje.
  • Integrering af alle installationer i en bygning med høje arkitektoniske krav og ambitioner og derfor vanskelige pladsforhold for føringsveje.

Det kræver noget af et gulv, hvis 5000 koncertgæster skal stå og hoppe i takt.

Og det skal de i KB Hallen, der er ved at blive genopbygget efter at være blevet totalskadet af en brand i 2012.

Det gør det stabilt nok til sådan en dynamisk last fra 5000 begejstrede mennesker.

Projektleder Simon Jensen Rambøll

– Når hallen er fyldt, vil der stå op mod fem mennesker per kvadratmeter – og de vil hoppe i takt til musikken, når koncerten er på sit højeste. Det er mildt sagt en ret stor belastning for dækket, og det var ikke helt enkelt at løse, siger Simon Jensen, Rambølls projektleder på KB Hallen.

Rambøll er gennemgående ingeniørrådgiver på den nye hal for blandt andet akustik, brandsikkerhed, alle tekniske installationer, samt altså de bærende konstruktioner, herunder gulvet. Og gulvet kunne ikke bare laves som et traditionelt terrændæk, for bygherren, Kjøbenhavns Boldklub (KB), ønskede en ny kælder under hallen til boldspil.

Hallens gulv skal derfor være et dæk, der skal spænde mere end 10 meter mellem bærende bjælker hen over den cirka 30 meter brede boldhal i kælderniveau.

Meget stiv dækkonstruktion

For at optage den voldsomme dynamiske belastning fra et jublende, tæt pakket publikum, kræves ikke mindst en stor masse af dækket, fremhæver Simon Jensen.

– Løsningen krævede en meget stiv dækkonstruktion, der udføres med forspændte betonelementdæk og armeret overbeton – som desuden skal forbindes for at virke sammen. Samtidig skal der være åbent i rummet nedenunder med maksimal lofthøjde, for at sikre plads til boldspil – uden at boldene støder ind i nedragende bjælker. Vi har derfor måttet stille to søjlerækker i kælderen mellem boldbanerne med bjælker mellem søjlerne – og spænde dækkene over hver af boldbanerne. Vi har således skabt så stor sammenhæng og kontinuitet i hal-dækket som muligt, forklarer Simon Jensen og hopper lidt op og ned på gulvet i hallen.

– Det gør det stabilt nok til sådan en dynamisk last fra 5000 begejstrede mennesker, siger han og smiler.

Store krav til stålet

Man kunne ikke blot nøjes med at gøre gulvet ekstra stærkt tættest på scenen, for i den nye KB Hal skal scenen kunne flyttes rundt, så den for eksempel kan stå midt i – med publikum rundt om. Det har blandt andet det danske band Mew brugt på turneer. Stålkonstruktionerne i hallen er derfor også forberedt til ophængning af mere end 50 tons lyd- og lysudstyr overalt i salen.

Ud over koncerter med plads til næsten 50 procent flere end før i tiden, vil man i den nye KB Hal også kunne opleve sportsbegivenheder i international klasse og messer, udstillinger og andre events.

Generelt er der tale om en slags nyfortolkning af den ikoniske hal, hvor verdensstjerner som Beatles og Louis Armstrong spillede. Der kommer en meget stor vægkonstruktion med synlig bræddeforskalling og bygherren, KB’s logo.

Hallen vil også få den kendte buede form igen, men den udføres mere moderne – blandt andet med en søjlefri udkragning af 1. salen, som kommer til at fremstå som en slags ‘svævende’ etage mod øst og nord. Også dét stillede store krav til stålkonstruktionens styrke.

Ikke for meget støj

Den buede form medførte tillige, at man måtte tænke ekstra over lydisoleringen, fortæller Simon Jensen og peger på etageejendommene tæt på byggepladsen.

– Der vil være blot 17 meter fra den kommende facade til de nærmeste boliger. Den buede form giver en større udstråling af lyd, og den kunne ikke holdes inde med for eksempel trapezplader eller træ. Det kræver vægt og massefylde, så både loftet og siderne er lavet med beton for at undgå, at der slipper for mange decibel ud til naboerne, siger projektlederen.

I modsætning til mange, nyere firkantede koncerthaller, vil buerne også kunne ses indefra.

– Når koncertgæsterne er færdige med at hoppe, og lyset tændes, vil man kunne se hallens unikke, æstetiske form, siger Simon Jensen.

KB-direktør: “overbevisende”

Direktør Henrik Eigenbrod fra KB fremhæver, at Rambølls ingeniørløsninger inden for akustik og ventilation var “overbevisende” og “omkostningsbegrænsende”.

– Herudover taler de bærende stålbuers størrelse og konstruktionen sit helt eget sprog i forhold til at belyse veludført ingeniørarbejde, mener Henrik Eigenbrod.

Den nye version af KB Hallen er designet af det københavnske arkitektfirma Christensen & Co Arkitekter (CCO), i samarbejde med landskabsarkitekt Marianne Levinsen og Rambøll. Byggeriet skal være færdigt i november 2018.

KB Hallen bygges op. Pressefoto.
KB Hallen bygges op. Pressefoto.
KB Hallen bygges op. Pressefoto.
KB Hallen bygges op. Pressefoto.
KB Hallen. VIsualisering: Christensen & Co Arkitekter.
KB Hallen. VIsualisering: Christensen & Co Arkitekter.
KB Hallen. VIsualisering: Christensen & Co Arkitekter.
KB Hallen. VIsualisering: Christensen & Co Arkitekter.
KB Hallen. VIsualisering: Christensen & Co Arkitekter.
KB Hallen. VIsualisering: Christensen & Co Arkitekter.

Relateret indhold