‘Hovedhuset er sundhedsfarligt at bebo og hele bygningsanlægget er en skamplet for Horneby’.
Sådan lyder en beskrivelse af Køromgård i den ansøgning, som ejendomsudviklingsselskabet Gefion Group har sendt til Helsingør Kommunes By-, Plan- og Trafikudvalg.
‘Begroninger overalt, skimmelsvamp på alle ydervægge, trægulve som man falder igennem på grund af råd, utætte tage mv.’, fortsætter opremsningen af de dårligdomme, der ses på Køromgård på Hornebyvej, som selskabet ønsker at rive ned for i stedet at opføre nye seniorboliger.
Køromgård består i dag af 6 bygninger på i alt 751 kvm, hvoraf den ældste bygning er fra 1790. Hovedhuset er fra 1890. Gården har været beboet men er ikke blevet vedligeholdt i mange år og har dertil stået ubeboet hen de seneste 5 år.
Museum siger ok til nedrivning
Gefion Group ønsker at omdanne gården og de tilhørende arealer til 46 senioregnede boliger, nogle med græs på taget, andre med saddeltag. 35 af de 46 boliger forventes at blive på ca. 115 kvm, mens de sidste 11 boliger bliver på ca. 90 kvm. Dertil kommer et fælleshus på ca. 150 kvm.
Problemet er, at Køromgårds hovedbygning er bevaringsværdig i middel grad med bevaringsværdien SAVE 4. At en bygning er bevaringsværdige betyder, at den har særlige arkitektoniske eller kulturhistoriske kvaliteter af regional eller lokal betydning.
Sagen har dog været forelagt Helsingør Museum, som ifølge Frederiksborg Amts Avis ikke modsætter sig en nedrivning, da bygningen bærer præg af års misligholdelse og ikke er bevaret i oprindelig stand.
Forvaltningen indstiller da også til, at lokalpolitikerne i By-, Plan-og Trafikudvalget godkender lokalplanen, så der kan blive opført tiltrængte seniorboliger i Hornbæk-området.
Dog skal området først ændres fra land- til byzone via et kommuneplantillæg, der – ligesom lokalplansforslaget – skal endeligt godkendes af byrådet.
Ingen biler mellem boligerne
Den bærende idé i projektet er at skabe et trygt område for seniorerne, hvor de helt naturligt vil komme hinanden ved og få mulighed for at udvikle et godt fællesskab. At bevare de store grønne områder, hvor der er lagt vægt på at trække landskabet med de store engdrag helt ind i bebyggelsen med god afstand mellem de enkelte rækker af huse.
Der er ingen parkeringspladser og biler inde i selve bebyggelsen. Kun stier som vil forstærke det samlende grønne udtryk.
Alle boligerne vil være beliggende på en skrående grund med udsigt ud over engarealerne. De større opholdsarealer som stuer og opholdsterrasser er orienteret mod de grønne områder.
Projektområdet er på ca. 32.000 kvm.