Bekymrende.
Det er et ord, der går jævnligt igen i Rådet for Grøn Omstillings nyeste rapport om indeklimaet i en række børneinstitutioner: Der er bekymrende høje målinger af bl.a. CO2-niveauer, niveauet af kemikalier som ftalater og flammehæmmere er bekymrende højt, ligesom det er bekymrende, at der er målt så mange ultrafine partikler fra f.eks. stearinlys, bål og madlavning i institutionerne.
En af anbefalingerne i rapporten lyder derfor, at alle institutioner på sigt bør have moderne ventilationsanlæg med CO2-styring, som generelt giver et godt indeklima ift. CO2, temperatur, relativ luftfugtighed, TVOC og partikler.
Læs også: Rekordlavt klimaaftryk og godt indeklima – nu kan fremtidens bolig opleves i København
I flere af institutionerne er der dertil risiko for, at støjniveauet i perioder når derop, hvor Arbejdstilsynet anbefaler høreværn, og at temperaturen bliver for høj – bl.a. på grund af store vinduespartier.
Og det er ikke bare for børnenes blå øjnes skyld, at Rådet for Grøn Omstilling igen og igen råber vagt i gevær, for et dårligt indeklima kan have store konsekvenser. De undersøgte kemikalier kan skade børns udvikling og øger risikoen for kræft. De ultrafine partikler kan øge risikoen for at udvikle astma eller forværre symptomerne, ligesom de indeholder kræftfremkaldende kemikalier.
Et højt CO2-niveau kan desuden føre til mere trætte og uoplagte børn. Det samme gælder i øvrigt også for voksne.
Dårligt indeklima kan skade børns udvikling
Undersøgelsen er udført over en længere periode i 30 daginstitutioner i 7 danske kommuner i et samarbejde med Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Teknologisk Institut. Undersøgelsen er finansieret af Realdania.
Læs her og sammenlign: Også i 2020 var Rådet for Grøn Omstilling bekymret for indeklimaet i landets institutioner.
Undersøgelsen er en udvidelse af en lignende undersøgelse, der blev udført i 2018. Resultaterne i den nye undersøgelse er ikke meget bedre, og det bekymrer Lone Mikkelsen, projektleder og seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling:
– Det kan skade børns udvikling at opholde sig i et dårligt indeklima – og det kan sætte spor i voksenlivet. Vi har i årevis vidst, at vores børn opholder sig i et dårligt indeklima i skolerne. Og nu finder vi igen usundt indeklima i en lang række daginstitutioner – bl.a. skadelige kemikalier, som i dag er forbudt i produkter til børn. Det viser, at der er behov for flere politiske tiltag. Både på kommunalt og nationalt niveau. Små børn opholder sig typisk i institution i op til otte timer om dagen, fem dage om ugen. Vi skylder dem et godt indeklima, siger Lone Mikkelsen.
Find rapporten med resultater og anbefalinger nederst i linket her.