BBR-oplysninger kan bremse ulovligt arbejde med asbest

Stram kravene til bygningsejere og lås oplysningen om asbesttage i BBR. På den måde undgås at asbestaffald deponeres ulovligt, opfordrer Dansk Håndværk.
Foto af et asbesttag med en skade.
Asbestholdige tage er registreret i BBR. Ved at stramme kravene til bygningsejerne en smule, kan vi som samfund undgå, at det giftige affald deponeres på ulovlig måde, vurderer Dansk Håndværk. Arkivfoto:

Ulovligt arbejde med asbest er taget til siden de nye krav, hvor kun autoriserede virksomheder og uddannede medarbejdere må fjerne asbestholdige byggematerialer, blev præsenteret.

Det vurderer Dansk Håndværk, der oplever, at private i stor stil forsøgt at få udskiftet de gamle tage for at undgå eventuelle prisstigning, når de nye regler træder i kraft ved årsskiftet.

Læs også

Asbestregler skærpes inden ny lov træder i kraft

Selv om den type gør-det-selv løsninger nærmest er gået i stå, fordi det er umuligt at skaffe nye tagplader til erstatning for de gamle, kan der være opstået et andet problem:

– I dag er reglen, at arbejdet både skal anmeldes til Arbejdstilsynet og til kommunen i forhold til affald. Alligevel verserer der en del rygter om tage, der er blevet fjernet uden anmeldelse til AT og at affaldet derfor heller ikke er blevet afleveret på genbrugspladserne. Enten fordi folk har gjort det selv eller har fået hjælp fra nogen, der tager let på lovgivningen, fortæller direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen.

Stram kravene

Kommer der prisstigninger efter nytår frygter organisationen, at det kan friste endnu flere til at omgå reglerne. Dansk Håndværk anbefaler derfor, at kravene til bygningsejerne strammes en smule.

Morten Frihagen
Direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen, oplever, at private forsøger at omgå de nye asbestregler, der træder i kraft ved årsskiftet.

– Det fremgår af BBR-registeret, hvis en bygning har et tag, der indeholder asbest. Så en løsning kan være, at man låser den oplysning, så bygningsejeren kun kan ændre det, hvis det kan dokumenteres, at arbejdet har været indberettet til AT og at affaldet er afleveret på en kommunal genbrugsplads, lyder forslaget.

Kommer i problemer

Ifølge organisationen vil det være en ret simpel løsning, som vil forhindre, at uautoriserede udfører arbejdet eller at giftigt affald deponeres på ulovlig måde. Uanset om det er i naturen, opmagasineres eller blandes imellem ufarligt affald til genbrugspladsen.

Læs også

Udsolgt: Nye asbestregler giver udtalt mangel på eternitplader

Har man ikke dokumentation for, hvordan et asbestholdigt tag er udskiftet, får man på et eller andet tidspunkt et problem i forhold til BBR-oplysningerne på ejendommen.

Relateret indhold