Arkitektonisk koncept fra 1937 viser vejen

Når Aarhus Universitet bygger og moderniserer, skal de nye projekter leve op til det arkitektoniske koncept fra arkitektkonkurrencen i 1931.
Skou Bygningen skal passe ind i lokalplanen, der fører tankerne fra arkitektkonkurrencen i 1931 videre, når Aarhus Universitet bygger til. Illustration: Cubo Arkitekter.
Skou Bygningen skal passe ind i lokalplanen, der fører tankerne fra arkitektkonkurrencen i 1931 videre, når Aarhus Universitet bygger til. Illustration: Cubo Arkitekter.

Fakta om projektet

  • – Nybyggeri og modernisering af laboratoriefaciliteter, mødelokaler, kontorer, dyrestalde mv.
  • – Nybyggeri: 12.300 kvm – forventes færdigt sensommeren 2017.
  • – Ombygning/modernisering: 14.500 kvm – forventes færdigt sommeren 2019.
  • – Samlet budget: 830 mio. kr., heraf Skou Bygningen cirka 510 mio. kr.
  • – Bygherre: Bygningsstyrelsen
  • – Kunde: Institut for Biomedicin, AU Health, Aarhus Universitet
  • – Totalrådgiver: Cubo Arkitekter A/S
  • – Rådgivende ingeniører: Lemming og Eriksson, Søren Jensen A/S samt SWECO.
  • – Landskabsarkitekter: Møller og Grønborg A/S
  • – Bygherrerådgiver: Cowi A/S

Byggeriet af to nye, parallelle karakteristiske længehuse, der bindes sammen af et stort atrium i midten, udgør den nye Skou Bygning ved Aarhus Universitet. Bygningen skal efter sommeren 2017 huse en stor del af fremtidens biomedicinske forskning på Aarhus Universitet, og byggeriet er nu så langt, at Bygningsstyrelsen har kunnet holde rejsegilde.

Den bevarende lokalplan for Universitetsparken stiller præcise krav til bygningsændringer i området, så det arkitektoniske koncept fra den oprindelige arkitektkonkurrence i 1931 fastholdes.

Jeg er meget tilfreds med, at det er lykkedes os at vise respekt for det unikke særpræg, som Universitetsparken har, inklusive næsten usynlige twist i bygningernes arkitektur.

Signe Primdal Lyndrup Vicedirektør, Bygningsstyrelsen

– Jeg er meget tilfreds med, at det er lykkedes os både at skabe nogle moderne og funktionelle rammer for universitetets internationale forskere og samtidig vise respekt for det unikke særpræg, som Universitetsparken har, inklusive næsten usynlige twist i bygningernes arkitektur, siger vicedirektør i Bygningsstyrelsen, Signe Primdal Lyndrup, i en pressemeddelelse.

Over og under jorden

Nybyggeriet består af cirka 8.300 kvm over jorden med topmoderne laboratorier samt cirka 4.000 kvm underjordiske anlæg. Bygningen vil blive daglig arbejdsplads for cirka 300 forskere og øvrigt videnskabeligt personale.

De to parallelle bygninger skal rumme faciliteter til forskningsgrupperne, mens atriet i fem etager blandt andet skal rumme fællesfaciliteter og gøre det let at komme på tværs af Skou Bygningen. Udover nybyggeriet ombygges og moderniseres ca. 14.400 kvm eksisterende bygninger. Blandt andet får Bartholin Bygningen, der ligger ned til søen i universitetsparken, en markant ændret facade med glasparti ud mod søen og parken.

Skou Bygningen forventes færdiggjort sommeren 2017 og tages i brug kort efter. Herefter ombygges og moderniseres de øvrige bygninger. Hele projektet forventes afsluttet sommeren 2019.

Der har netop været afholdt rejsegilde på Skou Bygningen til 510 millioner kroner. Foto: Bygningsstyrelsen.
Der har netop været afholdt rejsegilde på Skou Bygningen til 510 millioner kroner. Foto: Bygningsstyrelsen.
Illustration: Cubo Arkitekter.
Illustration: Cubo Arkitekter.

Relateret indhold