De frem organisationer er Dansk Byggeri, Bygherreforeningen, Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), Danske Arkitektvirksomheder og Konstruktørforeningen.
Ideen er, at arbejdsmiljøet bliver tænkt ind i et byggeprojekt fra allerførste færd, og Ann Karlslund, der er chefkonsulent Dansk Byggeris arbejdsmiljøafdeling, siger til Dagens Byggeri, at initiativet skal ses som et led i en længere proces:
– Traditionelt har de ansvarlige for byggearbejdernes sikkerhed været dels byggearbejderne selv og dels arbejdsgiverne. Men både forskning og erfaringer viser, at mange andre aktører spiller ind, så det i højere grad inddrager bygherrer, rådgivere og projekterende, siger Ann Karlslund.
Knæk ulykkeskurven
Der har tidligere ligget et fælles værdigrundlag, og der er tale om en opdatering i forhold til handleplanen “Knæk ulykkeskurven”:
– De nye initiativer udmøntes på flere niveauer. Først og fremmest i dagligdagen på byggepladserne i den måde vi udvikler nye samarbejdsformer og nye informationsgange. Det betyder, at de forskellige aktører i højere grad spiller sammen i stedet for at stå på hver sin platform og fortælle, at de har gjort, hvad de skulle. Ifølge Arbejdstilsynet kan vi undgå en tredjedel af ulykkerne ved at planlægge bedre. Planlægningen begynder allerede, når bygherren har besluttet, hvilke streger der skal slås på papiret, siger Ann Karlslund videre.
Gør en forskel
Hun understreger, at der, ligesom det er tilfældet blandt entreprenørerne, også er forskel på bygherrer:
– De bygherrer, der går ind i arbejdsmiljøprocessen tidligt, opdager ofte, at de får en bedre byggeproces. De får produktet billigere og bedre. Det er lettere at rette ting op på papiret end på byggepladsen. Men det er en lang proces, hvor vi nu begynder at høste de første resultater. Byggeprocesser er uhyrer komplicerede. Der er ikke noget “easy-fix”. Vi håber på færre overraskende og uventede ting, fordi flere ting er gennemtænkt på forhånd, slutter Ann Karlslund.