Hvis det stod til Danske Byggeri, var der mere udenlandsk arbejdskraft i den danske byggebranchen. Derfor er erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen ganske tilfreds med, at Det Økonomiske Råd (DØR) i en ny rapport anbefaler, at der netop åbnes op for mere udenlandsk arbejdskraft, da de mener, det har en gunstig virkning for dansk økonomi.
På et møde i Det Økonomiske Råd kaldte administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, vismændenes kapitel om udenlandsk arbejdskraft vigtigt og epokegørende.
– Der er meget klar dokumentation for, at udenlandsk arbejdskraft bidrager til vækst og velstand i en lille åben økonomi som den danske. Ikke mindst er det interessant, at internationale studier tyder på, at indvandring øger gennemsnitsindkomsten for den indfødte befolkning.
Tager toppen af udfordringer
Lars Storr-Hansen henviser også til de afsnit i DØR-rapporten, som viser, at udenlandsk arbejdskraft fra de nye EU-lande bidrager til et fleksibelt arbejdsmarked og var med til at tage toppen af flaskehalsudfordringer og lønpres under den seneste højkonjunktur.
– Og vi er enige med DØR i, at den udenlandske arbejdskraft vil spille samme rolle fremadrettet, hvis der igen kommer pres på arbejdsmarkedet. Så langt øjet rækker, er der plads til og brug for både indenlandsk og udenlandsk arbejdskraft. Det gælder ikke mindst i byggeriet, siger Lars Storr-Hansen.
Hysterisk debat
Erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen deler DØR’s overordnede vurdering af den aktuelle konjunktursituation.
– Vi befinder os efterhånden i et bredt funderet opsving med både privatforbrug, investeringer, boligbyggeri og eksport som vækstmotorer. Samtidig er det positivt, at vismændene bidrager med nuancer i den til tider ret hysteriske offentlige debat om flaskehalse. Vi er helt på linje med DØR i, at der er et godt stykke op til den overophedning af økonomien, vi så op til finanskrisen i 2008, sagde Dansk Byggeris adm. direktør på det halvårlige møde i Det Økonomiske Råd.