Selvom COVID-19 gjorde sit indtog sidste år og påvirkede store dele af byggebranchen, kan vi alligevel se tilbage på et år, hvor der blev igangsat bygge- og anlægsprojekter for 92 milliarder kroner. Det viser den seneste rapport fra Byggefakta A/S.
– Vi står nu i starten af 2021 og kan se tilbage på et byggeår i 2020, der heldigvis ikke lod sig påvirke af Coronapandemien i lige så stort omfang, som vi først frygtede. Med en nedgang på 8 procent sammenlignet med 2019, har byggeriet i 2020 klaret sig ganske pænt – især når vi tænker på, at 2019 på mange måder var et rekordår for branchen. Kigger vi nærmere på de enkelte projekter, er det ganske få, der er blevet udskudt eller annulleret som direkte konsekvens af pandemien. Dog skal man ikke underkende, at COVID-19 påvirkede arbejdsgange for aktører i branchen og med stor sandsynlighed vil forsætte med det langt ind i 2021. Det vil da også være fejlagtigt at påstå, at pandemien slet ingen betydning har haft for byggeriet i 2020. Kigger vi nærmere på byggeriet i de enkelte regioner, kan vi se, at krisen har ramt lokalt, og især nogle typer af projekter er påvirket mere end andre, fortæller administrerende direktør Thomas Bejer-Andersen, Byggefakta A/S.
Markant tilbagegang i Region Hovedstaden
I store dele af landet synes byggeriet at være upåvirket af COVID-19, når vi kigger på regionerne. Ved udgangen af 2019 var der allerede en forventning om, at igangsættelsen af nye projekter i 2020 ikke ville nå samme højder som året før. COVID-19 satte forventningerne yderligere ned, men for størstedelen af landet har branchen klaret sig godt gennem krisen indtil videre. Dog må Region Hovedstaden se sig ramt af pandemien, med en tilbagegang på hele 24 procent eller 10 milliarder kroner sammenlignet med 2019. I regionen er store projekter til mere end 1 milliard kroner blevet udskudt som konsekvens af COVID-19. Samtidigt er flere private boligbyggerier udskudt til 2021, dog uden at kunne relateres direkte til Coronapandemien.
Boligbyggeriet stoppede brat – nye højder for energi
Siden 2016 har boligbyggeriet været i vækst, men det fik sin afslutning i 2020. Der var allerede i 2019 tegn på, at boligbyggeriet havde nået toppen, men et fald på næsten 8 milliarder kroner fra 2019 til 2020 var på ingen måde forventet. Udviklingen skyldes næsten udelukkende færre boligprojekter fra de private bygherrer, mens det almene boligbyggeri har ligget relativt stabilt. Særligt markant har udviklingen været i Region Hovedstaden, hvor der blev igangsat boligbyggerier for 17 milliarder kroner i 2019 mod kun 12 milliarder i 2020.
Anderledes godt er det gået for projekter inden for hovedgruppen Energi og renovation. Med igangsatte projekter for knap 8,4 milliarder kroner når projekterne i denne gruppe det højeste niveau i 5 år. Udviklingen skyldes især, at der er igangsat en stor mængde solcelleanlæg i 2020, der ikke tidligere har udgjort nogen signifikant andel af markedet.
Kommunerne har igangsat flere projekter
De private bygherrer har frem til 2018 haft en markant vækst og har siden holdt et højt niveau. Selv i 2020, hvor prognoserne først så dystre ud, endte det med et fald på kun 2 procent i forhold til 2019. Boligbyggeriet er faldet kraftigt, men erhvervsbyggeriet holdt næsten samme niveau som i 2019. En del af den positive udvikling for de private bygherrer i 2020 skyldes vækst inden for energiområdet.
De almene boligselskaber har gennem de seneste år ligget stabilt på ca. 11 milliarder kroner årligt. Et af initiativerne i forbindelse med COVID-19 var en fremrykning af midler fra Landsbyggefonden, men i forhold til igangsatte byggerier, får det først effekt i de kommende år.
Den eneste bygherretype, der oplever vækst i 2020, er kommunerne, som benyttede sig af anlægsloftets suspendering og nye lånemuligheder og dermed har igangsat projekter for 13,7 milliarder i 2020, hvilket er projekter for næsten 3 milliarder kroner mere end i 2019.
Om rapporten
Rapporten “Trends for byggebranchen 2016-2020” er en gratis rapport, som er udgivet af Byggefakta A/S. Rapporten indeholder statistik for det professionelle projektmarked i årene 2016-2020. Rapportens data omfatter både offentlige og professionelle private byggeprojekter. Tallene dækker ikke Hr. og Fru Jensens byggeri af et nyt parcelhus eller en ny carport. Totalsummen for et byggeprojekt registres i statistikken i den måned, hvor byggeriet igangsættes. Ved indsamlingen af informationer til “Trends for byggebranchen” har researchafdelingen hos Byggefakta A/S været i kontakt med beslutningstagerne på hvert byggeprojekt op til 10 gange. Dermed er der samlet set gennemført ca. 100.000 research-interviews fordelt på 13.000 byggeprojekter for at tilvejebringe og verificere rapportens data.
Rapporten kan downloades gratis på Byggefaktas hjemmeside.