Når man står med en byggegrund til 275 millioner kroner, kan det godt betale sig at overveje, hvordan man bebygger den bedst muligt. Det er 20 byudviklere fra Minnesota i USA enige i. De har derfor været forbi Carlsberg Byen for at samle inspiration til, hvordan man skaber en ny bydel med bæredygtige løsninger og med plads til både arbejdspladser og boliger.
De amerikanske byudviklere er i gang med projekteringen af en gammel fabriksgrund i Saint Paul, som tidligere husede bilproduktion fra Ford. Fabrikken er nu revet ned, og målet er at opføre en bydel, der gør brug af miljørigtige teknologier, og hvor cykler og fodgængere har god plads, fordi infrastrukturen generelt har gode rammer.
De erfaringer, som Carlsberg Byen har gjort sig de seneste fem-seks år, kan være meget værdifulde for vores udviklingsprojekt.
Chris Coleman Borgmester i Saint Paul, Minnesota
Ny bydel i København
Carlsberg Byen opføres over de næste 10-15 år som en ny bydel på Carlsbergs tidligere bryggeriområde på Vesterbro, hvor blandt andet et fintmasket net af cykelstier skal give cyklisterne hurtige og sikre forbindelser, og det er den slags løsninger, der har vakt den amerikanske interesse.
– De erfaringer, som Carlsberg Byen har gjort sig de seneste fem-seks år, kan være meget værdifulde for vores udviklingsprojekt på den tidligere Ford-fabriksgrund i Saint Paul. Et af de unikke aspekter ved udviklingen af Carlsberg Byen er blandt andet det arbejde, der er lagt i at skabe en bydel, der også tilgodeser fodgængere og cyklister, siger borgmester i Saint Paul, Chris Coleman, der deltog i besøget i Carlsberg Byen.
Amerikanske perspektiver
Fra dansk side glæder man sig over interessen og håber, at besøget kan give nye input til Carlsberg Byen.
– Man kan trække en del paralleller mellem de to projekter – begge ønsker at skabe en levende bydel på en historisk industrigrund med bæredygtighed for øje. Carlsberg Byen er nogle år længere i udviklingen, og derfor kan delegationen forhåbentlig trække på nogle af vores erfaringer. Desuden er vi meget stolte over, at vores tanker og visioner er nået hele vejen til USA, og det vækker selvfølgelig vores nysgerrighed at høre deres perspektiver på vores projekt, siger adm. direktør i Carlsberg Byen P/S, Jens Nyhus.
Carlsberg Byen kommer til at indeholde kontorlokaler, butikker, restauranter, skoler, kulturinstitutioner samt 3.000 boliger i forskellige størrelser og prisklasser, mens den kollektive trafik til og fra området sikres gennem en ny S-togsstation, der står færdig i 2016.
