Altan uden problemer

Der er mange forhindringer undervejs til en plads uden for i solen. En rådgiver kan realisere drømmen uden ubehagelige og dyre overraskelser.
Her der kommet altaner på en ejendom i Drejøgade. Foto: Jens Fischer.
Her der kommet altaner på en ejendom i Drejøgade. Foto: Jens Fischer.

Altaner breder sig i Hovedstaden. Der findes vel ikke den altanløse andelsbolig-, ejer- eller almene forening, der ikke har vendt emnet på et møde eller en generalforsamling. Beboere i København kræver altaner. Men det er vigtig at gøre det ordentligt fra starten, ellers kan drømmen nemt ende med enten at forblive en drøm eller blive til et mareridt.

Det er en kompliceret affære at montere altaner på en ejendom. Der er en teknisk og æstetisk myndighedsbehandling, selve designet og ikke mindst styring af byggeprojektet og økonomien.

At få lov til at montere altaner på en ejendom i København og efterfølgende få det udført går fra at være mindre kompliceret til meget kompliceret.

Teknisk direktør Jesper Krog Gaihede

Så hvis det skal ske rigtigt og trygt uden økonomiske overraskelser og til aftalt tid, er det en god idé at hyre en rådgiver til at køre projektet helt i hus. Ikke mindst er det vigtigt at få afklaret, om myndighederne siger ok, inden man går videre. Det kan en rådgiver hjælpe med.

Kompliceret proces

I øjeblikket er, Gaihede, ingeniører & arkitekter, involveret i en række altanprojekter både i forhold til bevaringsværdige ejendomme i den indre by og med andre yngre eller ældre bygninger.

– At få lov til at montere altaner på en ejendom i København og efterfølgende få det udført går fra at være mindre kompliceret til meget kompliceret. I øjeblikket tager vi os af mange forskellige altansager – fra ældre bevaringsværdige ejendomme på Vesterbro til andelsboligforeninger blandt andet i Nordvest-kvarteret. Der er stor forskel på, hvor komplekse sagerne er, men fælles for dem er, at vi sørger for, at ejerne får en overskuelig byggeproces uden uforudsete overraskelser, fortæller teknisk direktør i Gaihede, Jesper Krog.

I 2014 gjorde Københavns Kommune det lettere at få lov til at montere altaner på storbyens facader. Men det er stadig en kompleks opgave at få igennem. Reglerne og godkendelsesformularerne er komplicerede og rigide, så mange ansøgere bliver slået ud undervejs i forløbet.

Blandt andet skal ansøgningen igennem et såkaldt lysberegner-skema, som har indflydelse på tilladelsen til dybden af altanen.

En erfaren rådgiver kan lette vejen til den indledende godkendelse, som bør ligge der, inden der indgås kontrakt med eksempelvis en altanentreprenør.

Opgave med følger

Hvis ejendomsejerne så får lov til at gå i gang med at montere altaner på facaden, er det en stor byggeopgave at overskue, fortæller Jesper Krog fra Gaihede.

– At sætte en altan op på facaden ud for hver lejlighed i en ejendom, der ikke er tegnet til det oprindeligt, kræver en del. Der er statiske beregninger. Og lejlighederne inde bag muren skal gøres klar. Det kan være en radiator eller vandrør, der skal flyttes. Ligesom der måske skal installeres skærmning til naboen. Og efter monteringen skal opgaven afsluttes ordentligt, siger han.

Der er altid en række følgeopgaver, som skal udføres, og de skal regnes ind i det tilbud, som bygherrerne skal tage stilling til, inden de går i gang.

– Der er mange tilfælde, hvor altanprojekter uden rådgiverassistance er blevet både dyrere og mere besværlige end den oprindelige plan. Det er ubehageligt og værd at undgå for alle slags bygherrer, siger Jesper Krog.

Det er vigtig at gøre det ordentligt fra starten, når altanen skal monteres. Ellers kan drømmen nemt ende med enten at forblive en drøm eller blive til et mareridt. Foto: Jens Fischer.
Det er vigtig at gøre det ordentligt fra starten, når altanen skal monteres. Ellers kan drømmen nemt ende med enten at forblive en drøm eller blive til et mareridt. Foto: Jens Fischer.

Relateret indhold