Aldrig set før: LM Byg bringer Bjarke Ingels umulige beton-vision til live

Med bærende bjælker hængende i etagen ovenover, tonstunge megabeams og in-situ-støbte altaner, der falder på plads med millimeterpræcision, rykker råhusentreprenøren LM Byg grænserne for, hvad man kan skabe med beton i arkitektvirksomhedens nye hovedkvarter.
BIGs nye hovedkvarter på Sundmolen i Nordhavn i København bryder med konventionerne for betonbyggeri. Se alle billederne nedenfor.
BIGs nye hovedkvarter på Sundmolen i Nordhavn i København bryder med konventionerne for betonbyggeri. Se alle billederne nedenfor.

Med opsigtvækkende, nyskabende og banebrydende arkitektur har Bjarke Ingels gang på gang markeret sig som en de mest innovative og nytænkende arkitekter i verden.

Derfor var både forventninger og overraskelsen stor, da den danske stjernearkitekt præsenterede visionen for sit nye danske hovedsæde. For i modsætning til mange af BIGs andre kreationer var tegnestuens eget hovedkontor underspillet og simpelt – i hvert fald ved første øjekast.

Bag det enkle ydre gemmer sig en konstruktion, som Bjarke Ingels selv beskriver som en af de mest komplekse byggerier, arkitektvirksomheden nogensinde har lavet. Faktisk burde det nye hovedsæde slet ikke kunne bygges, for konstruktionen bryder både konventionerne for betonbyggeri og vender hele byggeprocessen på hovedet. Entreprenøren, der har gjort det umulige muligt, er LM Byg:

– BIG-projektet har krævet, at vi turde gå helt nye veje på alt fra metoder til materialer. Vi er utrolig glade for, at BIG valgte LM Byg til at varetage opgaven om at opføre deres nye danske hovedsæde, og vi er stolte over det endelige resultat, fordi vi har fået muligheden for at folde vores håndværk helt ud og skubbe grænserne for vores egne kompetencer, råhusbyggeri generelt og støbning med CO2-reduceret beton, siger adm. direktør i LM Byg, Frank Aarslew-Jensen.

Megabeams og halve etager

Hovedkvarteret rejser sig 27 meter op i luften og fordeler sig på syv etager. I stedet for en klassisk konstruktion med gulve fra væg til væg er etagerne i hovedsædet halve og sat forskudt af hinanden, og det skaber en kaskade af sammenhængende planer, der åbner bygningen op.

Etagerne bæres både af en kerne af syv naturstenssøjler, der skærer sig op igennem bygningen fra kælder til kvist, og bæres også af de facadebjælker, såkaldte megabeams, der udgør hele husets ydre konstruktion.

Megabeamsene er op til 20 meter lange og vejer omkring 100 tons. De er ‘stablet’ ovenpå hinanden som elementer og er sammensat som et skakbræt med skiftevis lukkede felter af megabeams og åbne felter, hvor der skal være enorme vinduespartier. Med hvert andet felt ‘tomt’ hviler hver megabeam således på endestykket af den megabeam, der er støbt en etage under.

Bærende bjælker ‘svæver’ i luften

I en klassisk konstruktion hviler etagedækket på væggene, der står på etagen nedenunder. Men med halve etager og forskudte ydervægge var denne løsning ikke mulig i hovedkvarteret.

Uden de klassiske fikspunkter at støbe ud fra måtte LM Byg benytte sig af utraditionelle metoder.

I den ene ende hviler etagedækket helt traditionelt af på etagen under. I den anden ende er anvendt en metode, hvor dækket hænger i etagen ovenover – den samme etage, som dækket ville understøtte, hvis der var tale om et klassisk byggeri.

Dette er udført ved først at støbe ydervæggene to etager op ad gangen for derefter at hænge dækkene op i undersiden af væggene. Dækkene, der udgøres af TT-dæk, er de eneste præfabrikerede betonelementer i BIGs hovedsæde.

– Det er nærmest den omvendte byggeproces. Sagt lidt firkantet, så svarer det til, at vi startede med at støbe taget og derefter arbejdede os ned igennem byggeriet for til sidst at slutte med fundamentet. Derfor har vi skulle være knivskarpe på processen og ikke bare være to, men fire skridt foran hele tiden, siger Frank Aarslew-Jensen.

Tonstunge terrasser støbt i luften

Det er ikke kun i det inderste af bygningen, at LM Byg har fået testet deres håndværk. En 140 m lang spiral af terrasser snor sig hele vejen rundt om bygningen. De fører både op til en taghave med 360 graders udsigt over Nordhavn og fungerer samtidig som flugtvej for alle etagerne.

For at kunne støbe og montere de tonstunge terrasser måtte LM Byg støbe terrassevæggene i den fri luft.

Råhusentreprenøren havde allerede indstøbt stålbeslag i de megabeams, som terrasserne skulle hænge på. Det næste skridt var så at bygge et stilladstårn med en platform, der kunne udgøre støbeform og understøtte terrassen, indtil den kunne monteres.

Tre meter fra facaden og i flere etagers højde etablerede LM Byg en armeret form, som terrassens ydervæg blev støbt i. Derefter blev det bærende stål, der forbandt terrassen med facaden monteret og efterfølgende blev terrassens gulv støbt.

Til sidst var der kun én ting tilbage at gøre – nemlig at fjerne det stilladstårn og den platform, der støttede terrassen.

– Vi havde opført terrasserne med en lille overhøjde, en såkaldt pilhøjde, for at de kunne ‘falde’ ned på plads og sætte sig ordentligt. Selvom vi har prøvet det før og var helt sikre på vores håndværk, så er det altid en anelse nervepirrende at fjerne stilladstårnet og se en konstruktion af den størrelse sætte sig, fortæller Frank Aarslew-Jensen.

De tonstunge terrasser faldt på plads med fem millimeters præcision – nøjagtigt som de skulle.

Et ærligt byggeri

I de fleste byggerier er den bærende konstruktion godt gemt væk bag gipsvægge og malede overflader, men på BIG HQ står hver eneste overflade rå og ubehandlet – og det er meningen.

Bygningen er en del af arkitektstuens såkaldte LEAP-projekter. LEAP står for Landscape, Engineering, Architecture og Product og er et koncept, hvor arkitektur, konstruktion og bæredygtighed er i samspil. Konceptet tilbydes eksterne kunder, og derfor kommer BIGs nye bygning i København både til at fungere som hovedsæde og som et showroom.

– BIG HQ er et meget ærligt byggeri. Alle overflader er synlige, alle samlinger, hjørner og mærker i betonen kan ses, men de er på ingen måde tilfældige. Alt er planlagt. Det har stillet ekstra krav til os i støbeprocessen, at vi ikke kun har skulle opføre et hus, der var konstruktionsmæssigt udfordrende, men også havde høje krav til finish og derudover skulle udføres i et materiale, der på dette tidspunkt ikke var på markedet og ikke opførte sig som klassisk beton, fortæller Frank Aarslew-Jensen.

Materialet LM Bygs adm. direktør henviser til er FutureCem: En cementtype, der kan nedsætte betons CO2-aftryk med helt op til 30 %, blandt andet fordi mængden af cementklinker er mindre end ved traditionel beton. Det gør for eksempel, at betonen har en anden farve og en anden konsistens end traditionel beton.

BIG HQ er det foreløbigt største projekt i Danmark, hvor den CO2-besparende cement bruges i betonblandingen. Da byggeriet gik i gang, var FutureCem endda endnu ikke på markedet, og BIG måtte søge en særlig dispensation for at benytte det.

Byggeriet har derfor ikke blot været et pionerprojekt på metodeniveau, men også i forhold til materialer. Det har skærpet udfordringen for LM Byg yderligere, at de ikke blot skulle støbe en unik konstruktion, men også skulle gøre det i et materiale, der endnu ikke var færdigudviklet, da byggeriet gik i gang.

LM Bygs støbning af det nye hovedsæde har derfor bidraget til den videre udvikling og modning af FutureCem, fortæller Frank Aarslew-Jensen:

– Som råhusmand er det en fornøjelse at være med til at opføre et byggeri, hvor bygningens bærende konstruktion får så fremtrædende en plads. De rå betonvægge har stillet endnu større krav til et i forvejen kompliceret byggeri, for det har krævet, at vi har kælet ekstra for detaljen under udførslen. Vi plejer at sige for sjov, at i LM Byg elsker vi at se beton tørre, men med et projekt som BIG HQ har der virkelig været noget om snakken, og vi er utrolig glade for den tillid og det samarbejde, der har været med BIG gennem forløbet.

Relateret indhold