Aalborg Portland reducerer CO2-udledning med over 800.000 tons på 3 år

Med den samlede reduktion over de seneste tre år har cementproducenten reduceret sin CO2-udledning med over en tredjedel.
Med CO2-reduktionerne i 2022, 2023 og 2024 har Aalborg Portland nu skåret samlet 36 % af sin udledning.

Sidste år udledte Aalborg Portland 1,43 mio. tons CO2, hvilket er en reduktion på 269.100 tons – eller næste 16 % – sammenlignet med 2023.

Det viser en opgørelse, der nu er verificeret af Bureau Veritas.

Med en samlet reduktion over de seneste tre år på 812.494 tons CO2 har cementproducenten dermed reduceret sin CO2-udledning med over en tredjedel.

Læs også

Umuligt at opfylde kommende klimakrav: Gør smarte sensorer obligatoriske

Samtidig betyder den samlede reduktion, at Aalborg Portland nu – seks år før tid – har passeret reduktionsmålet på 660.000 tons CO2, der blev indgået aftale om med den daværende regering i 2020.

Aftalen indebar, at Aalborg Portland ville reducere sin CO2-udledning med 660.000 tons CO2 inden 2030 – et mål Aalborg Portland selv hævede i 2022 med lanceringen af virksomhedens nye klimaplan, der indebærer en reduktion på 1,6 mio. tons CO2 i 2030:

– Vi har en ambitiøs plan om at reducere vores CO2-udledning frem mod 2030, og på bare tre år kan vi nu fremvise en reduktion på mere end 800.000 tons – eller hvad der svarer til udledningen fra samtlige indbyggere i Danmarks femte største by, Esbjerg, på et helt år. Det tillader vi os at være stolte over, og det understreger samtidig vores ambition om at være en del af løsningen på Danmarks klimaambitioner, siger CEO Søren Holm Christensen fra Aalborg Portland.

Kød- og benmel, industriaffald og nøddeskaller

Direktøren fortæller, at sidste års CO2-reduktion er tilvejebragt via en række forskellige initiativer, og det gælder i særlig grad en øget anvendelse af alternative og biogene brændsler som eksempelvis kød- og benmel, industriaffald og nøddeskaller til fordel for fossile brændsler.

Herudover bidrager et øget salg af CO2-reducerede cementer samt mindre produktion som følge af et fald i markedsaktiviteten og lækageeffekt også til sidste års CO2-reduktion:

– Vi har de sidste mange år arbejdet intensivt med at udvikle vores produktion, så vi kan anvende store mængder alternative brændsler frem for fossile brændsler, og det er i høj grad det arbejde, der nu gør os i stand til at sikre nogle markante CO2-reduktioner.

Læs også

Aalborg Portland: Markant flere bygger med CO2-reduceret cement

Han tilføjer:

– Vi skal også gøre noget ved den del af vores CO2-udledning, der opstår, når vi opvarmer kridt ved høje temperaturer. Det er en uomgængelig del af processen ved cementfremstilling, og denne procesudledning kan grønnere brændsler ikke ændre på, ligesom man ikke kan undlade brugen af kridt i forbindelse med cementproduktion. Det understreger derfor endnu en gang, hvorfor CO2-fangst er helt afgørende for, at vi kan komme helt i mål med vores klimaambitioner.

I marts underskrev den danske virksomhed og franske Air Liquide officielt en aftale med EU’s Innovationsfond om støtte på 1,6 mia. kroner til etableringen af et CO2-fangstanlæg hos Aalborg Portland. Anlægget, der idriftsættes fra 2029, skal reducere Aalborg Portlands CO2-udledninger med 1,4 millioner tons CO2, mens overskudsvarme fra anlægget vil sikre en CO2-reduktion på yderligere ca. 100.000 tons.

Relateret indhold