I Svendborg er man i færd med at skabe et ‘energihus’, der skal vise, hvilke muligheder der er for at energirenovere ældre huse. På Eskærvej står den gamle pedelbolig fra 50’erne, der er udvalgt til projektet, og som skal udstyres med alverdens energibesparende tiltag.
– Når vi taler om byggerier fra 50’erne, kan det være svært at forestille sig, hvordan det gøres CO2-neutralt og bæredygtigt, for det er altid nybyggerier, der bliver vist frem som eksempler. Men her vil vi helt konkret vise, hvordan et hus fra perioden kan bringes up to date i forhold til vand, varme og el – og på en måde, hvor de besøgende både kan se og røre ved det, siger Kristian Rudbæk Bernhard fra Center for Ejendomme og Teknisk Service, Svendborg Kommune.
Skal bevare identiteten
Kristian Rudbæk Bernhard er meget tilfreds med placeringen af huset. Det ligger nemlig ud til et af de mest befærdede kryds i Svendborg, og samtidig er der nogle fine udendørsarealer, som kan indrettes med inspiration til, hvordan man kan være selvforsynende. Samtidig er Sundhøj et område, hvor kommunens aktuelle energispareprojekt har et særligt stort fokus. Men selv om der skal ske store ting med huset, så skal det stadig bevare sin identitet som et hus af 50’erne. Det fortæller projektleder Niels Christian Nielsen fra Go2green, der også er en del af projektet.
– Det er et hus, der energimæssigt er i dårlig stand. Men selv om der skal ske meget med huset, vil vi bevare det visuelle udtryk, så andre boligejere også kan se sig selv i projektet. Vi har nemlig en boligmasse af lignende huse, som også trænger til at blive opgraderet, siger Niels Christian Nielsen.
Skal ikke nå 2020-standarder
Huset vil blive indrettet med både aktuelle energibesparende tiltag samt løsninger, der stadig er under udvikling. På den måde ønsker man, at huset bliver til et mødested for boligejere, håndværkere og leverandører, og løsningerne i huset skal hele tiden udskiftes og opgraderes.
– Det er et hus, der aldrig må blive færdigt, men vi har ikke nogen ambitioner om at nå 2020-standarderne med huset. Det kan ikke svare sig. Det handler om, at man skal kunne se mulighederne i energirenovering, og hvad der kan svare sig, siger Niels Christian Nielsen.
I stedet for at prøve at leve op til en bestemt energistandard, vil man lade nogle af de oprindelige vinduer blive siddende i huset, lige som man også kun vil hulmursisolere en del af huset. På den måde vil man let kunne se effekterne af de moderne løsninger, der også etableres i huset.
Styregruppen i projektet har netop afholdt sit første møde, og for nuværende er fokus på at ansøge fonde og puljer om de minimum tre millioner kroner, det vil koste at realisere projektet, der har fået pedelboligen stillet til rådighed i foreløbigt fem år af Svendborg Kommune.
Energihuset er et samarbejde mellem Svendborg Kommune, Go2green, Energitjenesten og Transformer.