5.000 meter betonpæle funderer nyt mediehus

Jyllands-Postens nye domicil opføres med et råt look, der passer til det omkringliggende havnemiljø.
Hele den østvendte facade er af glas, og på taget vil et stort ovenlysvindue give masser af lys over atrium. Foto: Torben Jastram.
Hele den østvendte facade er af glas, og på taget vil et stort ovenlysvindue give masser af lys over atrium. Foto: Torben Jastram.

Om projektet

  • Bygherre: JP/Politikens Hus
  • Arkitekt: Henning Larsen Architects
  • Ingeniør: Rambøll A/S
  • Størrelse: 8.600 kvm (5 etager)
  • Udvalgte mængder/materialer:
  • 20,3 tons glas i 265 kvm. ovenlysvindue
  • 5.000 meter betonpæle i fundament
  • 7.260 stk. Troldtekt akustik loftsplader
  • 1.807 kvm. indvendig trælamel beklædning
  • 641 sprinklerhoved (brandsikring)

AARHUS: På en tåget og vandkold decemberdag lige op til juleferien træder Jyllands-Postens kommende nye domicil alligevel markant og tydeligt frem, da Dagens Byggeri parkerer ved byggepladsen – lige ved Filmbyen og med kun få meter til kajkanten i Aarhus Havn.

Om lidt over et år tager ca. 300 JP-medarbejdere deres nye bygning i brug. Den er på 8.600 kvadratmeter og mindre en halv størrelse af den plads, Jyllands-Posten i dag råder over i Viby. Til gengæld vil den åbne og moderne indretning kompensere en del for de lidt færre kvadratmeter.

Der er valgt nogle meget flotte og spændende men også halvsvære arkitektoniske løsninger, som har udfordret os på forskellig vis.

Projektleder Jacob Foldager Casa

Spændende arkitektur

Placeringen i det lidt rå havnemiljø smitter tydeligt af i arkitektens løsning, hvor masser af beton, ventilation og rørføring er visuelt synligt og ikke gemt væk bag vægge og lofter.

Bygningen er tegnet af Henning Larsen Architects, og de fem etager er bygget op som åbne lyse etager omkring atrium i midten. Både storkontorer, fællesfaciliteter og mindre kontorer er langt hen ad vejen udført delvist med glasvægge for at styrke den visuelle åbenhed.

Hele den østvendte facade er af glas, og på taget vil et stort ovenlysvindue give masser af lys over atrium.

– Der er valgt nogle meget flotte og spændende men også halvsvære arkitektoniske løsninger, som har udfordret os på forskellig vis. Blandt andet da vi skulle have etableret det 265 kvadratmeter store ovenlysvindue på mere end 20 tons. Men vi har formået at løse alle udfordringer, og resultatet er rigtig godt, siger projektleder Jacob Foldager, Casa, som sammen med kollegaen Christian Knudsen har det daglige ansvar for byggeriet af det kommende mediehus.

På taget kommer der også en stor fælles tagterrasse, mens den resterende del bliver grønt sedumtag.

Fem km betonpæle

Første spadestik blev taget i begyndelsen af året, og totalentreprenøren regner med at aflevere i slutningen af 2019, så Jyllands-Posten i begyndelsen af 2020 kan tage det nye hus i brug.

– Vi har rammet 5.000 meter betonpæle i fundamentet, som er placeret oven på et tidligere kul-lager. Vi har således boret pælene lidt ned i en gammel bundplade i fire meters dybde. Nogle af de sidste pæle ramte direkte ned i en støttemur, så da de sidste pæle skulle placeres, måtte vi bore mere end fem meter ned i betonstøttemuren, fortæller Christian Knudsen, Casa, til Dagens Byggeri.

Lokale håndværkere

Totalentreprenøren har ikke egne håndværkere på pladsen men benytter sig i stedet af en stribe underleverandører, hvoraf flere er lokale århusianske virksomheder.

– Vi er fra 4-5 personer fra Casa på pladsen, og derudover er der i øjeblikket 40-50 personer i gang med byggeriet – et tal der stiger til måske 60-65, når vi bliver flest i forbindelse med apteringen, siger Christian Knudsen.

Rekrutteringen til håndværksfagene er i dag udfordret, og derfor har hovedentreprenøren lagt store kræfter i en solid planlægning af alle faser.

– Vi tager så vidt muligt højde for, at der skal være kontinuerlig bemanding, så underleverandører ikke skal mande op og ned hele tiden, forklarer Jacob Foldager.

Etableringen af det 20 tons tunge og 265 kvadratmeter store ovenlys var en spændende udfordring, mener Casas to projektledere på byggeriet, Christian Knudsen (til venstre) og Jacob Foldager. Foto: Torben Jastram.
Etableringen af det 20 tons tunge og 265 kvadratmeter store ovenlys var en spændende udfordring, mener Casas to projektledere på byggeriet, Christian Knudsen (til venstre) og Jacob Foldager. Foto: Torben Jastram.

Relateret indhold