Tingbjerg har i årevis været fast inventar på ghettolisten over belastede boligområder. Men netop nu er der opstart på etableringen af 400 nye private rækkehuse, som skal vende udviklingen.
– Det er vigtigt, at de store udsatte boligområder bliver omdannet til blandede bydele, som er integreret i det omgivende samfund. Og det store nybyggeri, som er en del af Tingbjergs udviklingsplan, vil skabe nye boligformer og en blandet beboersammensætning. Det vil være til gavn for alle de børn, der vokser op i Tingbjerg i de kommende årtier, sagde Kaare Dybvad Bek, da der i går var første spadestik på de første otte boliger i Tingbjerghuse.
Også i Københavns Kommune er der store forventninger til de positive effekter af de private rækkehuse, der er på vej.
– Ejerboligerne skaber fremtidens Tingbjerg ved at tiltrække nye beboere, der kan fungere som rollemodeller i området. Jeg tror, det kan give en storstilet forandring, der kan fjerne Tingbjerg fra ghettolisten – og få flere beboere i arbejde og uddannelse og sikre, at børnene i bydelen ikke vokser op med dårligere kort på hånden end andre børn i København, sagde Cecilia Lonning-Skovgaard, beskæftigelses- og integrationsborgmester i København.
DGNB Guld og Svanemærke
De nye rækkehuse opføres som fem forskellige typer rækkehuse i et, to eller tre plan. De opføres af Ejendomsvirksomheden NREP for det almene boligselskab SAB med Danhaus til totalleverandør. De bygges som modulbyggerier, hvor de enkelte moduler produceres på Danhaus’ fabrik i Esbjerg og samles i Tingbjerg.
Rækkehusene bliver både Svanemærket og DGNB Guld certificeret. Der bliver f.eks. brugt certificeret og varmebehandlet træ som beklædning, ligesom de indvendige vægge på husene vil blive bygget af træ, hvilket skal give dem et godt indeklima.
Klar til sensommeren – og til rimelige priser
De kommende ejere vil i øvrigt få stor valgfrihed i forhold til indretningen af rækkehusene i Tingbjerg og kan f.eks. selv være med til at bestemme gulvbelægning og inventar, hvis de køber et hus på tegnebrættet.
Erfaringen er nemlig, at alle beboere ofte vil sætte et personligt præg på deres bolig. Derfor er der lagt vægt på fleksibilitet i den måde, som den enkelte familie vil indrette sig på.
– Vi forventer, at de nye ejere vil kunne rykke ind i de første syv boliger til sensommeren og til priser, der kan betales af almindelige familieindkomster – ganske som lovet, siger Jens Kramer Mikkelsen, tidligere overborgmester i København, nu NREPs byudviklingsdirektør.
Det forventes, at startprisen bliver 2,4 millioner for 85 kvadratmeter rækkehus.