3D Printhuset afholdt nyligt sammen med “Partnerskabet for 3D Printet Byggeri” den første konference i Skandinavien om 3D printet byggeri. Konferencen blev en massiv succes, idet arkitekter, ingeniører, entreprenører og leverandører af byggematerialer hurtigt købte alle pladserne. Mere end 150 deltagere fra 70 forskellige virksomheder valgte at bruge en dag på at høre om de nye teknologiske muligheder.
På konferencen hørte byggebranchen blandt andet danske og udenlandske eksperter fortælle om erfaringerne fra mere end 40 udenlandske projekter. De kunne også ved selvsyn se en lille betonprinter udviklet af 3D Printhuset demonstrere print med forskellige byggematerialer, herunder genbrugsmaterialer. Udviklingschef Kåre Flindt Jørgensen, NCC Construction, der er deltager i Partnerskabet for 3D printet byggeri, fortalte tilhørerne, at NCC havde valgt at følge udviklingen af 3D printet byggeri tæt, og forudså, at Danmark indenfor de næste få år vil se de første 3D printede komponenter dukke op på byggepladserne.
Key account Manager Peter Örn fra St. Gobain supplerede:
– St. Gobain’s innovations division undersøger allerede 3D printet byggeri og har konkluderet, at vi vil blive påvirket af dette. Jeg tror, at i løbet af 3-5 år vil der komme 3D printede bygninger i Europa, og personligt mener jeg, at Danmark og Sverige er blandt de lande, der er mest klar til det.
Tilhørerne var begejstret over de nye muligheder og lagde i kølvandet på konferencen især vægt på de mange forskellige fordele, som de mener 3D printet byggeri medfører.
– Det er fantastisk at se alle 3D Print eksperterne tale om 3D printede cement løsninger. Sådanne løsninger kan reducere spild, udgifterne til arbejdskraft og forbedre miljøet, udtalte ingeniør Kim Gersvang fra Züblin.
Ikke mindst potentialet for materiale besparelser blev nævnt af mange tilhørere.
– Jeg er sikker på, at 3D print teknologien vil udnytte materialerne meget bedre, end det sker i dag. Byggebranchen opfører stadig bygninger på samme gammeldags måde, som det altid er sket. Hvis 3D print teknologi anvendes korrekt i byggebranchen, vil der kunne spares på materialerne og muligheden for at genbruge flere materialer vil blive forbedret, sagde Dennis Mathiasen, produktionschef i CRH Beton.
Samme tema optog også Erik Pram Nielsen, chef for hvid cement innovation og udvikling hos Ålborg Portland:
– Vi leverer allerede til kunder i Kina, der 3D printer bygninger. Jeg vil helt sikkert følge udviklingen tæt og bruge de mange input videre i mit arbejde for Ålborg Portland, der ikke kan undgå at blive berørt af dette fremover.