Botilbud i Valby
- Københavns Kommunes strategiske partner DSP Plus udfører projektet.
- Plus består af entreprenør Jakon A/S, Rørbæk og Møller Arkitekter A/S, EKJ rådgivende ingeniører samt Schul Landskabsarkitekter.
- Botilbuddets indretning er udviklet i tæt samarbejde med Socialforvaltningen og Foreningen LEV, en interesseorganisation for mennesker med udviklingshandicap.
- Anlægsbevilling på ca. 71 mio. kr.
København forbedrer de eksisterende rammer for en række unge med udviklingshandicap. Bostedet flytter fra den eksisterende adresse på Stubmøllevej i Sydhavnen til Smedestræde i Valby.
Det betyder bedre faciliteter med to fælleskøkkener, hvor de unge kan mødes, og hvor der blandt vil være forskellige sociale aktiviteter og fælles madlavning.
– København skal være en by med plads til alle, hvor der er fokus på tryghed og livskvalitet. Derfor er jeg glad for at markere byggestarten på endnu et nyt botilbud i København for unge med udviklingshandicap. Denne gang i Valby, hvor der er 24 boliger på vej med gode, sunde rammer og faciliteter for de unge – både med plads og ro til at lade op i egen bolig og at søge samværet og det sociale liv i fællesarealerne, siger overborgmester Lars Weiss (S).
Samvær med lokale og beboere
Det har længe været usikkert, hvad der egentlig skulle bygges på grunden i Valby. Det er nu afklaret, og projektet indebærer renovering af en bevaringsværdig bygning og en ny tilbygning. Forpladsen til botilbuddet bliver offentlig, og det giver beboerne mulighed for at opbygge et godt naboskab med de lokale.
– Sammenhængen med den omkringliggende by og den varierede grad af privathed har været et omdrejningspunkt for udformningen af nybyggeriet. Det er tanken, at man fra fællesarealerne har en kontinuerlig kontakt til uderummene; den offentlige forplads Lommeparken, et semiprivat adgangs- og gårdrum og et helt privat haverum mod øst, fortæller arkitekterne fra Rørbæk & Møller.
– Det arkitektoniske koncept er at skabe en sammenhængende bygning, hvor de skiftende vinklede tagflader og bygningskroppens form medvirker til at skabe en dynamik, der danner rammen om tre forskellige uderum og samtidigt afspejler lokalområdets særlige karakter.
Design tager højde for tilgængelighed og godt indeklima
I byggeriet er der fokus på øge kvaliteten for beboerne med godt indeklima, bedre tilgængelighed og bedre mulighed for privatliv på det nye bosted.
Både boligerne og fællesarealerne indrettes, så der er mulighed for at opsøge det sociale liv og kunne trække sig tilbage i roligere omgivelser.
Konkret betyder det blandt andet, at der er gode lyd- og lysforhold i boliger og fællesarealer. Og generelt er der tænkt i en moderne og tidssvarende indretning, der øger livskvaliteten for de unge.
Bæredygtighed omsat i praksis
I byggeprojektet har Byggeri København, Socialforvaltningen og Rørbæk og Møller arbejdet på at omsætte FN’s 17 verdensmål til konkrete og bæredygtige initiativer.
Eksempelvis tilgodeses bæredygtigheden med genbrug af materialer fra nedrivningen til blandt andet nye møbler og inventar.
– Vi har på projektet i tæt samarbejde med Byggeri København og Socialforvaltningen arbejdet med at omsætte FN’s 17 verdensmål til konkrete og bæredygtige initiativer, som er tilrettet projektets vilkår og vision, forklarer Rørbæk og Møller.
– Udover at se på byggeriets tekniske og projektnære bæredygtige tiltag, så har vi også haft fokus på langsigtede mål udenfor projektets egen sfære. Så der opnås en synergi mellem Socialforvaltningens tilbud, de unge og lokalmiljøet i Valby.
Her har samlingsstedet Kraftværket, som driver job- og skoleaktiviteter for borgere med handicap, bidraget med at lave de første lamper og borde af genbrugte materialer.