19 kommuner klarer byggetilladelserne gratis. Andre tager mere end 1.000 kr. – i timen

Høj timepris men kort ventetid på byggesagsbehandling er helt ok, lyder det fra DI Byggeri, der har tjekket kommunernes timepriser og sammenholdt dem med sagsbehandlingstiden. De hænger sjældent sammen.
Pris og effektiv service skal hænge sammen, når det kommer til kommunernes byggesagsbehandling. Det gør det bare sjældent, viser en opgørelse fra DI Byggeri, der har tjekket kommunernes timepriser på byggesager og sammenholdt dem med sagsbehandlingstiderne. Arkivfoto: Louise S. Strøbech
Pris og effektiv service skal hænge sammen, når det kommer til kommunernes byggesagsbehandling. Det gør det bare sjældent, viser en opgørelse fra DI Byggeri, der har tjekket kommunernes timepriser på byggesager og sammenholdt dem med sagsbehandlingstiderne. Arkivfoto: Louise S. Strøbech

DI Byggeris mere end 6.700 virksomheder inden for hele byggeriets værdikæde forsinkes af kommunernes lange sagsbehandlingstider på byggetilladelse til f.eks. et nyt parcelhus, et kontordomicil eller en tilbygning.

Branchefællesskabet har kigget på både timepriser og sagsbehandlingstider, og de to hænger mange steder dårligt sammen, således at det bemærkelsesværdigt ofte er de kommuner med længst sagsbehandlingstid, der tager den højeste timepris for en byggetilladelse.

– Det er helt i orden, at kommunerne tager penge for den service, de leverer i forhold til at sagsbehandle byggetilladelser. Men tallene viser, at det ikke er i alle kommuner, at pris og effektiv service hænger sammen, siger branchedirektør for DI Byggeri, Anders Stouge.

Han uddyber:

– Odder er et eksempel på en kommune, hvor man tager en timepris i den høje ende på 830 kroner, men servicen er til gengæld helt i top med en gennemsnitlig ventetid på kun 4 dage. Det betaler vi gerne for, og jeg kan kun opfordre andre kommuner til at lære af Odder.

Betaler gerne for kort sagsbehandling

DI har senest tjekket de kommunale hjemmesider i april 2023, hvor det viste sig, at det er dyrest at få behandlet sin byggesag i Hillerød- og Allerød Kommune, der tager henholdsvis 1.024 og 1.023 kroner per time for at sagsbehandle en byggeansøgning.

Også Køge og Silkeborg ligger højt med timepriser på hhv. 1.006 og 1.002 kroner. Hvis byggeriet derimod ligger i Næstved eller Herning, er timeprisen kun henholdsvis 369 og 396 kroner.

– Kommunerne sagsbehandler byggetilladelser ud fra nøjagtig samme lovgivning, og derfor er det selvfølgelig bemærkelsesværdigt, at der er en prisforskel på over 600 kroner i timen. Men hvis sagsbehandlingen er effektiv og ventetiden kort, så betaler vi gerne den pris, det koster. Men en gennemsnitlig ventetid på f.eks. 213 dage i Allerød, er simpelthen for lang tid. Herning og Næstved med landets laveste timepriser har derimod en kortere ventetid på i gennemsnit 47 og 50 dage, siger Anders Stouge.

Monopol forpligter

19 kommuner tager mellem 800 og 900 kroner i timen. Heriblandt f.eks. Lyngby-Taarbæk og Gentofte med ventetider på i gennemsnit 178 og 138 dage, og Hørsholm og Gribskov med 142 og 110 dages ventetid.

19 kommuner sagsbehandler byggetilladelser uden beregning.

– De kommuner sender et positivt signal om, at hvis du vil bygge, bo og investere i vores del af landet, så klarer vi papirarbejdet gratis. Men selvom byggetilladelsen er gratis, skal ventetiden stadig være kort, og det kniber det desværre med i f.eks. København og Fredericia, hvor ventetiden i gennemsnit er henholdsvis 178 og 108 dage. Lange ventetider kan aldrig kompensere for en gratis byggetilladelse, siger Anders Stouge.

Han tilføjer:

– En vigtig detalje i denne diskussion er også, at kommunen har monopol på opgaven, så man kan ikke bare gå et andet sted hen med f.eks. en lavere timepris eller en kortere ventetid. Det forpligter i forhold til pris og service.

Kommunerne bestemmer selv, om de vil opkræve et gebyr for sagsbehandlingen af byggetilladelser. Gebyret skal dog hvile i sig selv, og kommunen må derfor ikke tjene penge på sagsbehandlingen.

Relateret indhold