Verdenskongressens 10 bud: Vil skabe radikal forandring i det byggede miljø

UIA Verdenskongressen for Arkitekter 2023 sluttede med lanceringen af 'The Copenhagen Lessons' - 10 principper, som bl.a. foreskriver, at alt, hvad der bygges, skal optage mere CO2, end det udleder.
https://acdn.dagensbyggeri.dk/article/_pics/120791_1_xl.jpg
https://acdn.dagensbyggeri.dk/article/_pics/120791_1_xl.jpg

Efter fem intense dage med mere end 150 sessioner og flere end 400 talere fra hele verden afsluttede UIA Verdenskongressen for Arkitekter 2023 i København d. 6. juli.

På kongressen deltog arkitekter, nye talenter, forskere, erhvervsledere og politikere, der alle deltog i diskussioner og delte viden, cases, indsigter og visioner, hvortil kongressens forskningsspor samlede eksperter inden for deres respektive felter, og +250 forskningsrapporter blev delt.

Derudover bidrog studerende og unge fagpersoner med perspektiver til forståelse af arkitekturens udfordringer og muligheder fremover.

Natalie Mossin.
Natalie Mossin.

Afslutningsvis præsenterede Verdenskongressens præsident, arkitekt MAA Natalie Mossin, ‘The Copenhagen Lessons’, som består af 10 principper for en hurtig og radikal ændring i det byggede miljø for at opnå FN’s 17 bæredygtige udviklingsmål (SDG’erne).

– FN’s Verdensmål definerer en afgørende global dagsorden, som det byggede miljø skal bidrage til. Vores handlinger skal være dristige – endda radikale – ift. den nuværende praksis. Med ‘The Copenhagen Lessons’ præsenterer vi 10 principper for, hvad det betyder, når vi konstruerer, planlægger og udvikler det byggede miljø. Planetens sundhed og grundlæggende menneskelige behov er på spil, og vi har ingen tid at spilde, lød det fra Natalie Mossin.

De 10 principper:

1. Værdighed og deltagelse for alle mennesker er fundamental i arkitekturen. Der er ingen skønhed i eksklusion.

2. Mennesker i risiko for at blive ekskluderet eller left behind skal tilbydes bolig først, når vi bygger, planlægger og udvikler.

3. Eksisterende byggede strukturer skal altid bruges, før man bygger nyt.

4. Ingen byudvikling må udradere grønne områder.

5. Naturlige økosystemer og fødevareproduktion skal prioriteres uafhængigt af byggeri.

UIA Verdenskongressen for Arkitekter 2023 fandt sted fra 2. til 6. juli i København, og det overordnede tema var 'Sustainable Futures - Leave No One Behind'. Mere end 6.000 deltagere fra 135 lande deltog.
UIA Verdenskongressen for Arkitekter 2023 fandt sted fra 2. til 6. juli i København, og det overordnede tema var ‘Sustainable Futures – Leave No One Behind’. Mere end 6.000 deltagere fra 135 lande deltog.

6. Ingen jomfruelige ressourcer må bruges i byggeri, hvis genbrug er mulig.

7. Intet byggeaffald må produceres eller efterlades fra byggeprojekter.

8. Når man anskaffer materialer til byggeri skal lokale, genanvendelige materialer prioriteres øverst.

9. Alt, hvad vi bygger, skal optage mere CO2, end det udleder.

10. Ved byudvikling, planlægning og konstruktion i det byggede miljø skal samtlige aktiviteter have en positiv virkning på økosystemer og forsyninger af rent drikkevand.

Stor indflydelse og en stærk legacy

Principperne er fastlagt i samarbejde mellem UIA Verdenskongressen for Arkitekter 2023, Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering samt Arkitektforeningen.

Videnspartnere er Rambøll og Henning Larsen.

Formålet med ‘Copenhagen Lessons’ er at skabe et fælles sprog for at fremskynde ændringer i branchen, både for praktikere og investorer, men også for at opfordre politikere til at støtte op med lovgivning, både lokalt, nationalt og globalt. Afgørende er det også, at ændringerne implementeres på tværs af hele branchen, og at videndeling og partnerskaber bidrager til at prioritere og målrette indsats og ressourcer fremover.

– Kongressen har været en fantastisk og også meget bevægende oplevelse. Talere og deltagere har generøst delt ud af deres faglige viden og personlige erfaringer, og der er etableret et væld af nye forbindelser og venskaber. Siden vi startede forberedelserne, har det været af stor betydning for os, at kongressen fik en stor indflydelse og en stærk legacy. Jeg er overbevist om, at ‘The Copenhagen Lessons’ og de mange nye alliancer vil sikre, at vi afslutter Verdenskongressen med begyndelsen på noget nyt, sagde CEO Mette Lindberg, UIA Verdenskongressen for Arkitekter.

I løbet af kongressen har forskere og praktikere på tværs af landegrænser og generationer diskuteret, hvordan arkitekturen kan bruges til at bekæmpe klimaforandringer, øge biodiversitet og fremme social inklusion.
I løbet af kongressen har forskere og praktikere på tværs af landegrænser og generationer diskuteret, hvordan arkitekturen kan bruges til at bekæmpe klimaforandringer, øge biodiversitet og fremme social inklusion.

Fra Arkitektforeningens direktør Lars Autrup lød det:

– Siden Arkitektforeningen sammen med andre stærke kræfter fik UIA Verdenskongressen til Danmark i 2017, har tusindvis af forskere, praktikere og studerende fra hele verden bidraget til at give kongressen faglig tyngde. Jeg er fuldstændig overvældet af det store engagement og vilje til at skabe en bæredygtig forandring, som man finder ude i verden, uanset vores forskellige udgangspunkter. ‘The Copenhagen Lessons’ er ikke bare noget, vi har opfundet her i Danmark – det bygger på viden og løsninger fra hele den globale arkitektstand. Det giver håb – og en tro på, at det vil lykkes.

Relateret indhold