Opfører hamphus på seks måneder – fylder det med måleudstyr

Til maj tages første spadestik til Hampens Hus i Nykøbing Falster. Hamphuset skal inspirere byggebranchen til at arbejde mere med biobaserede materialer.
Formålet med Hampens Hus er at teste hamp og afprøve nye typer af byggematerialer. Huset skal ligge ved uddannelsescenteret CELF i centrum af Nykøbing Falster. Visualisering: Zanstudio v/ nikolova/aarsø
Formålet med Hampens Hus er at teste hamp og afprøve nye typer af byggematerialer. Huset skal ligge ved uddannelsescenteret CELF i centrum af Nykøbing Falster. Visualisering: Zanstudio v/ nikolova/aarsø

Blot et halvt år efter første spadestik tages til det 80 kvm Hampens Hus, der bygges i Nykøbing Falster, forventes huset at kunne indvies. Guldborgsund Kommune er bygherre på huset, som nikolova/aarsø har tegnet og Adserballe & Knudsen skal opføre. Fra sidstnævnte siger teknisk direktør Jakob Kock:

– Nogen synes måske, at det er overraskende, at en stor dansk entreprenør byder på en opgave på 80 kvadratmeter. Men vi er faktisk utroligt stolte af at blive udvalgt til at bygge Hampens Hus. Det giver os en unik mulighed for at arbejde med de mange forskellige typer materialer af hamp, som huset er bygget op af.

Han tilføjer:

– Vi tager vores del af ansvaret for den nødvendige ændring hen imod brug af bæredygtige byggematerialer, som dansk byggeri skal tage hurtigst muligt, og vi vil naturligvis dele vores erfaringer med materialerne. Vi glæder os over at være en del af et stærkt team, der vil skabe en masse ny viden, som vi – og hele branchen.

Læs også: Afprøver halm, hamp, ler, kalk og træ i rækkehuse i Aalborg

Måleudstyr giver læring

Huset skal ligge ved CELF, Center for Erhvervsrettede uddannelser Lolland-Falster, på Merkurs Plads i centrum af Nykøbing Falster, og vil blive fyldt med måleudstyr, som skal bruges af blandt andet DTU – Danmarks Tekniske Universitet, og lokale uddannelser, som også er en del af samarbejdet.

Finansieringen står kommunen for sammen med Realdania og EU Interreg program North Sea Region. Realdania støtter allerede en lang række projekter, der undersøger, hvordan biobaserede byggematerialer kan vinde indpas i byggerier i Danmark, bl.a. MiniCO2 Etagehusene i Fredericia. Projektchef i Realdania, Stig Hessellund, forventer, at også Hampens Hus kan inspirere resten af branchen:

– Jeg ser frem til, at håndværkere, arkitekter, bygherrer og ingeniører kan finde inspiration i de løsninger, unikke egenskaber og den æstetik, der vil være i et hus opført med hamp. Vi har en masse biogene ressourcer i Danmark, vi ikke udnytter, og som har potentiale til at spille en langt større rolle i byggeriet end de gør i dag. Og Hampens Hus kan helt konkret vise omverden, hvordan det kan udføres og se ud i fremtiden, siger han.

En fantastisk afgrøde

Hampens Hus er tegnet af den nye København-baserede tegnestue nikolova/aarsø, som har specialiseret sig i byggeri med biobaserede byggematerialer, som f.eks. træ eller hamp. Materialerne til Hampens Hus importeres fra flere forskellige lande. Men ifølge tegnestuen burde det ikke være sådan:

Med Hampens Hus som reference håber tegnestuen nikolova/aarsø fremadrettet at kunne skabe danske værdikæder for industrihamp som den, der benyttes til hamphuset. Visualisering: Zanstudio v/ nikolova/aarsø
Med Hampens Hus som reference håber tegnestuen nikolova/aarsø fremadrettet at kunne skabe danske værdikæder for industrihamp som den, der benyttes til hamphuset. Visualisering: Zanstudio v/ nikolova/aarsø

– Industrihamp er en fantastisk afgrøde, der har stort potentiale ikke kun til byggeri, men også i produktion af materialer og løsninger bredt i samfundet. Det er sjældent, at man som arkitekt får mulighed for af sin bygherre at tillægge et så koncentreret fokus på én grundressource, som er tilfældet i dette projekt, siger Jonas Aarsøe, arkitekt og stiftende partner i nikolova/aarsø. Han tilføjer:

– Ambitionen om at skabe danske værdikæder for industrihamp, med Hampens Hus som showcase, er præcis det, der skal til for at vi får gang i produktion og innovation her i Danmark – og i sidste ende dansk producerede byggematerialer. Den mulighed har vi grebet.

Kommunen får ‘hands on’-erfaringer

Guldborgsund Kommune har gennem flere år arbejdet målrettet med klimaindsatser og bioøkonomi og har bl.a. taget initiativet til Danmarks første permanente svanemærkede skolebyggeri i Sundby uden for Nykøbing Falster – der desværre er ramt af bl.a. en konkurs, en voldgiftssag og en udsættelse af nyt totalentreprenør-udbud.

Hampens Hus kommer til at ligge i en del af landet, hvor eksportmuligheder til Nordtyskland er oplagte med den kommende Femerntunnel, der står klar om få år. Borgmester Simon Hansen siger:

– Hampens Hus bliver én stor vidensbank, som vi sammen med mange vigtige partnere stiller til rådighed for alle, der vil være med til at skabe klimaløsningerne for dansk og europæisk byggeri.

– Som byggemyndighed får vi ‘hands on’-erfaringer, og bliver klar til at servicere bygherre med biobaserede byggematerialer, som endnu ikke er særlig kendte i Danmark, tilføjer han.

Læs også: Realdania vil have mere tang på taget og ler på væggen

Første spadestik tages mandag d. 13. maj og Hampens Hus forventes indvies i løbet af oktober i år. Der tages dog forbehold for ændringer.

Samarbejdspartnere på projektet er Guldborgsund Kommune, Realdania, nikolova/aarsø, Adserballe og Knudsen, CELF, Nykøbing Falster, Birkelink, DTU, Odico, Structured Environment, Agrovi og Business Lolland-Falster.

Relateret indhold