Under brandet Kobensac har søskendeparret Trine Bishop og Morten Birkehøj skabt en socialøkonomisk virksomhed, der producerer et efterspurgt cirkulært produkt af afdækningsplast fra byggestilladser: Affaldsposer, der holder i årevis og nu begynder at udkonkurrere engangsposer af plast i store virksomheder og det offentlige.
– Vi var lamslåede over, at plasten blev kørt til forbrænding. Men den kan desværre ikke indgå i genbrugsplast, fordi det er blød plast. Derfor fik vi idéen til at vaske plasten, skære det op og sy genanvendelige affaldsposer af det, fortæller Trine Bishop.
Ville ende i et forbrændingsanlæg
Salget gik lidt trægt i starten, men med hjælp fra EU-projektet ‘Bæredygtig Bundlinje 2.0’ blev der lagt en konkret plan for, hvordan virksomheden med en grøn forretningsmodel kan bidrage til at gøre Danmark mere energi- og ressourceeffektivt.
Kobensac fik både en analyse og en grøn forretningsplan, og i EU-projektet, der er støttet af med 13,9 mio. kr. fra EU’s Regionalfond, blev den lille virksomhed koblet sammen med Dansk Stillads Service i et symbiose-samarbejde, der er til gavn for begge virksomheder.
Symbiosen gavner alle, siger Trine Bishop:
– Vi henter affald, som ellers ville ende i et forbrændingsanlæg. Vi fortrænger engangsprodukter, som er mere CO2-belastende. Vi er med andre ord grønne, og vi kan gøre vores kunder grønnere.
En smuk symbiose
Dansk Stillads Service har afdelinger over hele landet, og årligt kasseres ca. 10 tons presenninger. Med symbiose-samarbejdet er der brug for et mindre lager, og samtidig sparer virksomheden mange penge på at slippe for kørsel til forbrændingsanlægget.
Arbejdsmiljø- og kvalitetschef Sara Lorentzen siger:
– Det er en smuk symbiose. Vi bruger som regel kun plasten én gang. Det fejler intet og har blot siddet på en bygning. Vi bruger en masse penge på at køre det forbrændingen, hvor det i øvrigt har ringe brændværdi.
Hun tilføjer:
– Afhentningen er den optimale løsning for os: Vi mindsker vores affaldsmængde og har færre omkostninger. Og vi kommer tættere på vores erklærede mål om at være mere cirkulære.
Går skridtet videre
Dansk Stillads Service er allerede gået i gang med at tage næste skridt mod den cirkulære økonomi:
– Vi skal have set på vores forbrug af træ og finér. Vi bruger henved 5.500 plader af finér om året, og sidste år bortskaffede vi 100 tons træaffald. Vi vil have undersøgt, hvordan vi kan erstatte det med plast, som genbruges. Vi kan gøre det bedre, siger Sara Lorentzen.
Kobensac har efter blot to år på markedet fået stor opmærksomhed i offentligheden og har flere store virksomheder som kunder. Produkterne bliver eksempelvis solgt og vist på Louisiana Museum, Arken, Moesgård Museum og ARoS. Frederiksberg Kommune har bestilt 500 poser, som skal testes af borgere, mens poserne bliver brugt i 300 affaldsbeholdere på toiletterne i FN Byens hovedsæde i København.