Certificeret byggeri har oplevet en spektakulær vækst i interessen de seneste år. Det mærker man også hos Niras, hvor de rådgivende ingeniører lige nu hjælper Gladsaxe Kommune med at nedrive Gladsaxe Skole for på samme grund at opføre et nyt svanemærket børnehus med recirkulerede materialer fra den gamle skole.
– Vores ambition i projektet er at fremme bæredygtighed i byggeriet på flere parametre. Vi fokuserer blandt andet på mængden af affald, brugen af nye materialer, begrænsning af CO2-udledning, minimering af brug af kemi og miljøproblematiske stoffer i vores byggematerialer, siger projektleder Helen Glindvad Kristensen fra Ejendomscenteret i Gladsaxe Kommune og understreger, at man også ønsker at skabe nogle spændende bygninger, der glæder såvel brugere som borgere.
Efterspørgslen eksploderer
Det er Niras, som hjælper Gladsaxe Kommune med at føre de bæredygtige planer ud i livet. Og hos ingeniør-kæmpen oplever man i stigende grad, at kunderne efterspørger bæredygtige løsninger på projekterne.
– Fra bare at være et add-on på byggeprojekter har mange kunder fået øjnene op for, at bygninger med grønne løsninger og dokumenteret bæredygtighed skaber værdi. Vi har travlt med at tage kunden i hånden og forstå deres behov, så vi kan levere det, de har brug for, siger Peter Noyé, der er ekspertisechef i indeklima og energi i Niras.
Aktuelt har Niras til eksempel gang i mere end 25 DGNB-opgaver. Det drejer sig blandt andet om Dalum Papirfabrik i Odense, Lidls nye hovedkontor i Aarhus samt Regan Vest, det nye koldkrigsmueum i Rold Skov.
DGNB er af tysk oprindelse, men tilpasset dansk byggeskik- og traditioner. Den måler både på den sociale, økonomiske og miljømæssige bæredygtighed og er blevet en dansk måde at certificere bæredygtigt byggeri.
Der er primært tale om certificeringer af nybyggeri, bolig og kontor, men markedet efterspørger også driftscertificeringer af eksisterende byggeri.