Handletankens styregruppe består af:
- Jesper Kristian Jacobsen, adm. direktør, Aarsleff-koncernen
- Ib Enevoldsen, adm. direktør, Rambøll Danmark
- Jens Højgaard Christoffersen, adm. direktør, Cowi
- Katja Viltoft, kreativ direktør og partner, JJW Arkitekter
- Henrik Mielke, tidl. adm. direktør, MT Højgaard Holding
- Peter Kaas Hammer, adm. direktør, Kemp & Lauritzen
- Peter Fangel Poulsen, partner, Bauherr
- Per W. Hallgren, adm. direktør, Jeudan
- Claus Bering, adm. Direktør, CRH Concrete
- Thomas Holluf Nielsen, adm. direktør, Domea.dk
- Henrik Frank Nielsen, senior vice president, Rockwool
- Michael S. Larsen, adm. direktør, CG Jensen
- Martin Skou Heidemann, adm. direktør, Skou Gruppen
- Tonny Thierry Andersen, koncerndirektør, Nykredit
- Organisationer og videnscentre:
- – Bygherreforeningen
- – FRI – Foreningen af Rådgivende Ingeniører
- – Danske Arkitektvirksomheder
- – Tekniq Arbejdsgiverne
- – DI Byggeri
- – Molio
Gennem i alt 33 handlinger vil byggeriet bl.a. kunne reducere branchens CO2-udledning med 88 % i forhold til niveauet i 1990. Desuden er der markante indsatser for at mindske ressourceanvendelsen og styrke biodiversiteten i forbindelse med byggeri.
Sådan lyder det i et nyt handlingskatalog, som Byggeriets Handletank for Bæredygtighed i dag præsenterer for branchen i København. Kataloget er resultatet af fem måneders arbejde, hvor mere end 60 virksomheder og 130 branchefagfolk fra bygge- og anlægsbranchen har engageret sig.
Læs også: Handletanken: Cirkulær økonomi og biodiversitet er stadig ukendt grund
De 14 medlemmer og 6 organisationer og videnscentre i handletankens styregruppe kommer fra virksomheder og organisationer på tværs af bygge- og anlægssektoren. Der er bl.a. blevet plads til både ingeniører, arkitekter, driftspartnere, byggeherrerådgivere, entreprenører, udførende driftsherrer, materialeproducenter og -leverandører samt ejendomsudviklere og -besiddere – der som samlet bygge- og anlægssektor udgør en betydelig faktor i Danmarks grønne regnskab.
Forslag inden for rækkevidde
Det har især været vigtigt for arbejdet i handletanken at anvise konkrete handlinger, som rent faktisk flytter branchen i den rigtige retning, forklarer adm. direktør i Aarsleff-koncernen, Jesper Kristian Jacobsen, der har været forperson for Handletanken og stået i spidsen for det meget omfattende arbejde:
Læs også: Regenerativt byggeri får ny netværksplatform at stå på
– Alle 33 handlingsforslag er både vidtrækkende og ambitiøse – men de er også inden for rækkevidde. Og så er de resultatet af et grundigt forarbejde, hvor branchefolk og eksperter har diskuteret, analyseret og prioriteret handlinger, som kan skubbe branchen i en grønnere retning.
Jens Højgaard Christoffersen, adm. direktør i Cowi tilføjer:
– De 33 konkrete handlinger kan gennemføres både individuelt og i samspil med regeringen, og det er vores opfattelse, at de vil styrke sektorens konkurrenceevne internationalt.
Han og resten af handletanker ser frem til at indlede de politiske dialoger og udviklingstiltag, som i sidste ende er afgørende for, om bygge- og anlægssektorens værdikæde sammen får skabt en helhedsorienteret, bæredygtig fremtid.
– Vi har en enestående mulighed for at gå forrest og vise, at bygge- og anlægsbranchen er klar til at skabe en mere bæredygtig fremtid og gøre Danmark kendt for et grønnere byggeri i verdensklasse, tilføjer han.
Hele værdikæden står bag
I handlingskataloget er beskrevet 33 konkrete handlinger, som i praksis betyder, at CO2-udledningen fra bygge- og anlægsbranchen i 2030 vil blive reduceret med omkring 25 % i forhold til det nuværende niveau.
Og hele 88 % i forhold til niveauet i 1990, hvilket betyder at branchen ligger væsentlig over klimalovens forpligtelse om en reduktion i Danmark på 70 %, fortæller Jesper Kristian Jacobsen:
– Handletanken har naturligvis fokuseret meget på CO2-udledninger. Klimaændringerne er den største enkeltstående udfordring, vi står overfor. Men vi går videre end det. Vi har også mange forslag til, hvordan branchen kan sænke sit samlede ressourceforbrug gennem f.eks. væsentlig bedre dimensionering og mere genbrug og genanvendelse.
Vigtige anbefalinger til biodiversitet og cirkularitet
Handletankens anbefalinger fokuserer på CO2-udledninger, men behandler også biodiversitet og styrkelse af cirkularitet og genbrug.
Læs også: Stiller skarpt på livet under vores fødder
Og for Thomas Holluf Nielsen, adm. direktør Domea.dk, er det vigtigt, at netop biodiversitet og cirkularitet er en del af handletankens anbefalinger.
– Vi kan ikke accelerere den grønne omstilling uden at samtænke den med vores ressourceforbrug og vores indvirkning på naturen. Der er akut brug for, at vi styrker vores modenhed på disse områder. Der er f.eks. bred enighed om, at der mangler viden på disse områder, og at mere viden er centralt for det videre arbejde. Det er vigtigt, at vi kommer i gang, så vi for alvor kan begynde at rykke på den grønne omstilling – hele vejen rundt, siger han.