FN’s klimaforum i Paris: Arup præsenterer håndbog over biobaserede materialer

Ingeniørvirksomheden Arup står bag et teknisk katalog over biobaserede byggematerialer til gavn for storbyer, der søger tilgængelighed og viden om f.eks. træ, tang, hamp, ris mv.
Metrostation med struktur i træ. Visualisering: Arup.
Metrostation med struktur i træ. Visualisering: Arup.

‘City Handbook for Carbon Neutral Buildings’ er netop blevet præsenteret ved FN’s Buildings and Climate Global Forum i Paris.

Den globale ingeniør- og designvirksomhed Arup har produceret det tekniske katalog over biobaserede byggematerialer sammen med Carbon Neutral Cities Alliance (CNCA), der består af 21 af verdens mest klimaprogressive byer, fra København til Auckland.

Læs også: Afprøver halm, hamp, ler, kalk og træ i rækkehuse i Aalborg

– Halvdelen af en bygnings CO2-aftryk i hele dens levetid kommer fra produktions- og byggefasen, siger hovedforfatteren til bogen, Peter Vangsbo, der er leder af Sustainability and Climate Services hos Arup.

– Globalt står vi overfor et byggeboom på ca. 2 mia. nye m2 hvert år frem mod 2028, og derfor er det bydende nødvendigt, at verden lærer at bygge med de nyeste grønne metoder og ikke mindst materialer, uddyber han.

Samarbejdsdrevet tilgang

Den tekniske håndbog indeholder en vejledning om indkøb af biobaserede og kulstoffattige materialer, herunder et materialekatalog over bæredygtige alternativer til strukturer, beklædning og isolering.

Læs også: Står foran gennembruddet: Kalk skal gøre lerbyggeri til en god forretning

– Vores hovedformål med håndbogen er at understøtte de politiske beslutningstageres mulighed for at sætte fokus på at reducere indlejret CO2 fra såvel nybyggeri som ved renoveringsprojekter, siger adm. direktør i CNCA, Simone Mangili, og tilføjer:

– Der er brug for en samarbejdsdrevet tilgang mellem nøgleaktører på tværs af den offentlige og private sektor, og her kan håndbogen bl.a. bidrage med en trin-for-trin guide.

Efterspørgslen vil komme

Ifølge Peter Vangsbo ligger et grønt erhvervseventyr og venter for de virksomheder, der formår at udvikle og især at skalere produktionen af fremtidens kulstoffattige byggematerialer som f.eks. isoleringselementer fra tang:

– Materialerne vil blive efterspurgt i fremtiden, men hvornår det sker, afhænger af, hvor hurtigt vi får udbredt kendskabet til materialerne og trygheden omkring brugen af dem.

Håndbogen kan downloades her.

Relateret indhold