Fra fængsel til ny bydel
- 2016: Sidste indsatte forlader fængslet, og fængselsdriften afvikles.
- 2019: Kriminalforsorgen overdrager fængslet til Freja Ejendomme.
- 2020: Albertslund Kommune og Freja Ejendomme igangsætter en arkitektkonkurrence.
- 2020: A. Enggaard og PKA indgår købsaftale med Freja Ejendomme.
- 2021: Forslag til en masterplan for udviklingen af den nye bydel udarbejdes.
- 2022: Masterplan for Vridsløse godkendes.
- 2023: Rammelokalplan godkendes.
- 2023: Første lokalplan godkendes endeligt.
En ny, levende og grøn bydel rykker nærmere i Albertslund på den københavnske vestegn.
Kommunalbestyrelsen har netop vedtaget lokalplanen for første etape af udviklingen af den 160.000 m2 store grund, der tidligere husede Vridsløselille Statsfængsel.
Det er parterne bag transformationen af det tidligere statsfængsel, PKA, A. Enggaard og Freja Ejendomme, der i samarbejde med Albertslund Kommune har udarbejdet den første af en række lokalplaner for hele området, der dækker over den sydvestlige del af grunden.
Læs også: Planen er klar: Kendt fængselsgrund forvandles til tryg bydel
– Området bliver kendetegnet ved at være indbydende, grønt og med plads til at kombinere både aktiviteter og stille stunder i områdets centrale aktivitetskile. Samtidig skabes et urbant miljø med boliger i flere størrelser, der henvender sig til en række forskellige målgrupper, og fra boligerne bliver der direkte adgang til bydelens store rekreative område, og der vil således være ganske kort fra hjemmets private rammer til områdets pulserende liv og grønne oaser, siger projektudviklingschef i A. Enggaard Morten Løgsted.
Varierende, grønt og delvist bilfrit
Bydelens første kvarter bliver Vridsløses mest urbane kvarter med godt 800 boliger i varierende størrelse fra 50 til 130 m2 fordelt på seks karreer med hvert sit grønne gårdrum.
Karreerne opføres i varierende højder fra fire til seks etager, og de to østlige karreer vil åbne sig mod bydelens nye sø, ligesom der vil være direkte adgang til bydelens nye, grønne aktivitetskile mod nord.
Læs også: 52 broer og bygværker – tonstungt arbejde i gang på østjysk motorvej
Det grønne område skal fungere som et samlende mødested med bl.a. mulighed for leg, bevægelse, ophold og udeservering.
Kvarteret bliver delvist bilfrit, og områdets parkeringspladser samles i et mobilitetshus i periferien af bydelen op mod banelegemet.
Historie mellem hænderne
Det oplyses, at kvarteret udvikles som resten af Vridsløse med stor respekt for områdets unikke historie:
Området vil blive præget af nybyggeri med facader, der på forskellig vis trækker på elementer fra de eksisterende fængselsbygninger.
Lokalplanen omfatter også en ældre, smuk villa, som er bevaringsværdig og som vil undergå en omfattende restaurering.
Læs også: Dommen er faldet – ikonisk fængsel bliver ny bydel med op til 1.600 boliger
Karrebebyggelserne opføres i tegl i forskellige varme gule og sandfarver, som tager afsæt i de eksisterende bygninger i det tidligere fængsel:
– Med Vridsløse har vi et stykke historie mellem hænderne. Det er vi meget bevidste om, og det skal kunne ses i det, vi bygger, siger Jon Johnsen, adm. direktør i PKA.
Unikt kulturmiljø og særlig stemning
Alle parter vil udgøre en naturlig forlængelse af masterplanen for den nye bydel, som kommunalbestyrelsen vedtog tilbage i efteråret 2022.
– Vi ser nu frem til det videre arbejde med at sikre den arkitektoniske og kulturhistoriske arv i området, og vi er lige nu i gang med at udarbejde en strategi for bevaring og transformation af de eksisterende bygninger i området, hvilket fremadrettet skal sikre det unikke kulturmiljø og den helt særlige stemning i Vridsløse, siger Christina Jørgensen, adm. direktør i Freja Ejendomme.
Læs også: 1,3 mia. kr.: Danmarks nye kampfly har fået ny flyvebase
Forud for vedtagelsen har lokalplanen været i ni ugers offentlig høring, og det har givet anledning til en mindre justering af lokalplanen i form af bl.a. optimering af tilgængelighed, bedre mulighed for at anvende genbrugsmaterialer i byggeriet samt parkering til ladcykler.
Udviklingen er den samlede grund er sket samarbejde med et rådgiverteam bestående af Cobe, WSP, Rambøll og Cowi. Derudover er også Tre, Planværkstedet og Over Byen en del af udviklingsarbejdet.