Vinderprojekt for skybrudsløsninger på Nørrebro fundet

SLA-projektet Nørrebrosjælen vinder Nordic Built Cities Challenge i konkurrencen om udviklingen af skybrudsløsninger for Indre Nørrebro.
Projektet Nørrebrosjælen vandt Nordic Cities Built Challenge og skal nu videreudvikles. Illustration: SLA.
Projektet Nørrebrosjælen vandt Nordic Cities Built Challenge og skal nu videreudvikles. Illustration: SLA.

Området omkring Hans Tavsens Park og Korsgade på Indre Nørrebro er centralt i Københavns Kommuness skybrudsplan, og området har indgået i Nordic Built Cities Challenge, der er en nordisk konkurrence organiseret af Nordic Innovation under Nordisk Ministerråd, der har fokus på at gøre de nordiske lande til verdens førende region inden for innovation og bæredygtig vækst. Tre rådgiverteams har været udvalgt til at deltage i konkurrencen og dermed komme med bud på, hvordan udfordringer med skybrud løses på den bedst mulige måde på Indre Nørrebro, og det er nu offentliggjort, at Team SLA løb med sejren med projektet Nørrebrosjælen.

Globalt potentiale

Det er Områdefornyelsen Nørrebro, der har stået for konkurrencens danske del under overskriften Cloudburst and Culture – Renewal of Hans Tavsens Park and Korsgade. I den danske konkurrence har målet været at skabe skybrudsløsninger, der giver bedre hverdags- og børnebyrum og understøtter Indre Nørrebros identitet og mangfoldige kultur. Det er en opgave, der har krævet stort lokalt kendskab, og hvor det lokale greb samtidig har et globalt potentiale, og særligt det arbejde er teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) imponeret over:

– Det er forbilledligt, hvordan områdefornyelserne inkluderer de lokale, når vi skal løse så store udfordringer, som skybrud særligt er blevet de senere år. Med de lokale input, som SLA’s rådgiverteam i den grad har taget til sig i dette projekt, kan vi skabe løsninger, som ikke kun løser de løbende problemer med skybrud, men samtidig bliver en kæmpe gevinst for hele nærmiljøet. Det er den slags løsninger, vi kan bruge til noget, og det er også den slags løsninger, hele verden kommer for at se i København, siger Morten Kabell i en pressemeddelelse.

Fritløbende vand

SLA stod i spidsen for et team, der også tæller Rambøll, ArkiLab, Den Nationale Platform for Gadeidræt, Aydin Soei og Social Action. Team SLA løb med sejren med et projekt, der kombinerer grøn bynatur, nørrebrosk fællesskab og merværdiskabende skybrudsløsninger. Vinderforslaget skaber helt overordnet mulighed for at opsamle store mængder regnvand i Hans Tavsens Park, lede dem forbi Blågård Skole, ned ad Korsgade og ud i Peblingesøen. Rådgiverne er blevet bedt om at skabe social innovation ved at gentænke sammenhængen mellem park, bynatur, legepladser, foreningsliv og en åben folkeskole. I Korsgade er ambitionen at skabe en tryg og grøn gade ud af det nuværende grå udgangspunkt, der giver en lyst til at opholde sig ude.

I parken skaber en ny terrænbearbejdning nye “skåle” og biotoper, og i Korsgade kommer åbent vand til at løbe i en rende. Det får altså en synlig funktion, det bidrager til vanding, og det forbedrer mikroklimaet på den varme solside af gaden.

Spændende proces

Fra Team SLA’s side har det været en stor oplevelse at arbejde med projektet, fortæller partner og designdirektør i SLA, Stig L. Andersson.

– Det har været en fantastisk spændende proces at være med i konkurrencen. I udviklingen af projektet er vi kommet meget tæt på borgerne i kvarteret rundt om Hans Tavsens Park og Korsgade, og har derfor kunnet skabe et forslag, der tager udgangspunkt i Nørrebros helt særlige sjæl. Tanken med Nørrebrosjælen er at skabe et projekt, der mærkbart og målbart forbedrer livskvaliteten for hele Indre Nørrebro. Vores løsning bygger på at skabe en robust bynatur, der både løser det konkrete problem med at håndtere skybrud, så vi undgår oversvømmelse, og samtidig skaber en række nye og sammenhængende byrum, som tilbyder socialt fællesskab, grønne oplevelser og kreative udfoldelsesmuligheder for alle københavnere, siger Stig Andersson.

Selvom projektet skitserer en fuld løsning i forhold til skybrudssikring med tilhørende grønne byrum, skal det først op til politisk behandling, inden det kan blive til virkelighed. Det samlede anlægsprojekt har en anslået værdi af 120-140 millioner kroner, hvoraf 76,9 millioner kroner er takstfinansieret gennem HOFOR. De resterende millioner skal finansieres politisk i kommunens budget, hvis projektet skal fuldføres i sin nuværende form.

Vinderprojektet skal nu konkretiseres videre i dialog med borgere, skoler, forvaltninger og HOFOR. De første milepæle bliver at konkretisere de hydrauliske løsninger såvel som at konkretisere byrumsdelen og udarbejdet et budgetønske til Budget 18.

Først når der er opnået fuld finansiering på hele eller dele af projektet, skrives der kontrakt med vinderteam på anlægsprojektet.

Relateret indhold