Velfærd til alle – også virksomheder

Torben Liborius er erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Torben Liborius er erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

I kølvandet på aftalen om kommunernes økonomi kunne man få det indtryk, at der er bred politisk enighed om, at det kun handler om at skaffe flest mulige penge til socialvelfærd.

Men kommuner, som kun har det for øje, ender nemt med at få mindst mulig velfærd for pengene på den lange bane. For der er andre hensyn at tage, som tilmed kan vise sig at være en gunstigere forretning for kommunekasserne.

Gør kagen større

Hvis nu for eksempel kommunerne ser på, hvordan de spiller sammen med hele lokalsamfundet og dermed også de erhvervsaktive borgere og virksomhederne. Hvordan ville det mon gå, hvis kommunerne behandler disse med høj service og tanke på, hvordan vi sammen – kommuner og erhvervsliv – kan skabe fremgang? Mon ikke gode vilkår for erhvervslivet ville hjælpe med at gøre kagen større, så mere kunne lade sig gøre?

I stedet skammer en del politikere sig ikke over at stille op og hyle i det velkendte kor om, at der er for få penge til velfærd. De stirrer sig blinde på omfordeling af en kage, som bliver mindre og mindre. Men hør nu: Det betyder faktisk noget, hvilke beslutninger kommunerne træffer.

Nedlægger eller etablerer man parkeringspladser, udstykker man jord, og vedtager man lokalplaner, der giver udfoldelsesmuligheder eller det modsatte. Hæver, sænker eller afskaffer man dækningsafgiften og så videre. Det er værd at regne på, hvad det koster at gøre livet surt for virksomheder og deres ansatte, hvis det ender med, at de lukker og slukker. Så bliver der i al fald mindre tilbage at lave socialvelfærd for. Og selvom virksomheder ikke stemmer til valget, er deres velfærd nemlig helt afgørende for, om kommunerne kan få skatteindtægter til at finansiere sin socialvelfærd.

Virksomhedsvelfærd

Derfor er det vigtigt, at virksomhedernes forhold – virksomhedsvelfærden – i kommunerne er så gode som muligt, og at kommunerne inddrager virksomhederne i løsningen af deres opgaver. Det er baggrunden for, at Dansk Byggeri hvert år måler og vejer kommunernes erhvervsvenlighed. For det nytter at have fokus på virksomhedernes velfærd.

Og lad mig så også sige, at det er der rigtig mange kommuner, der har en rigtig god forståelse for. Der kæmpes om at give bedre vilkår til virksomhederne, og der er derfor al mulig grund til at ønske kommunerne fortsat god arbejdslyst med at skabe velfærd for både virksomheder og borgere. Der er for hver enkelt kommune masser af inspiration at hente i Dansk Byggeris analyse af kommunernes erhvervsvenlighed.

Relateret indhold