Home.Earth, a:gain, Scandi Byg, Nordic Wood Industries og Effekt, der alle er med i partnerskabet Closing the Loop, der har som mål at reducere affaldsmængden med 3,3 mio. tons på tre år, er nu gået sammen i det nye partnerskab Cirkulært Biogent Byggesystem.
Her vil parterne sammen afsøge nye løsninger til at bygger indenfor de planetære grænser. Sammen vil de udvikle, afprøve og industrialisere et nyt cirkulært biogent byggesystem, hvor der bygges i præfabrikerede elementer og moduler.
– Målet er, at vi som minimum udvikler et fuldt byggesystem i op til seks etager højde på under 4 kg/CO2/m2/år, hvor 90 % af alle materialer kan genanvendes til høj værdi. Men vores ambition rækker meget længere end det. Vi går efter at komme langt under de 4 kg og opnå planetær bæredygtighed, hvor vi ikke bruger flere ressourcer end planeten stiller os til rådighed, fortæller arkitekt Kasper Guldager fra ejendomsselskabet Home.Earth, der står bag det nye byggesystem, der skal samarbejdes om.
Det er også Home.Earth, der står bag opførelsen af 158 boliger med et historisk lavt klimaaftryk i Nærheden i Høje-Taastrup.
Klarer både klimakrise og boligkrise
Ved at producere off-site og tænke industrielt forventer parterne at kunne øge både produktivitet og cirkularitet.
Han tilføjer:
– Fordelen ved at industrialisere byggeprocessen er, at man, udover at øge produktiviteten, meget nemmere kan prioritere at bygge med genbrug og lettere kan afskaffe affald, fordi det er lettere at sætte i system i en industriel proces. På den måde får man den cirkulære tankegang ind i hele processen.
Tue Hesselberg Foged, medstifter af arkitektfirmaet Effekt, siger:
– Dette partnerskab giver muligheden for, at vi sammen kan skabe den innovation, der er nødvendig for at adressere både klimakrise og boligkrise på samme tid.
Affald lig med muligheder
Hver part har sin spidskompetence: a:gain arbejder med industriel upcycling, Nordic Wood Industries kan bidrage med off-site fremstilling af gulve, vægge, facader og isolering, Scandi Byg kan bygge smarte moduler og samle det cirkulære byggesystem mens Effekt kan designe og sikre bygbarhed og genanvendelighed.
Læs også: Udtjente nordjyske vindmøllevinger giver kant til svensk p-hus
For at tegne den perfekte cirkel med det Cirkulære Biogene Byggesystem skal der bygges med industrielt upcyclede materialer, og dét er a:gains kompetence og rolle i partnerskaber: At arbejde for at gøre upcyclede produkter tilgængelige i stor skala.
– Hvor andre ser affald, ser vi muligheder, udtaler Thomas Nygaard Hamann, CEO i a:gain.
Stærke ambitioner omkring bæredygtighed
Thomas Raunsbæk, koncerndirektør i trækoncernen Nordic Wood Industries supplerer:
– Home.Earth går forrest med rigtig gode og stærke ambitioner omkring bæredygtighed. Det er en vigtig dagsorden for os.
Læs også: Genanvender 87,3 pct. – andet giver ikke mening
Closing the Loops, som det nye partnerskab er en udløber af, realiseres sammen med We Build Denmark og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. EU medfinansierer Closing the Loops og dermed også det nye partnerskab.