Udvikler og forskønner Rungsted Havn for 180 mio. kr.

Hørsholm Kommune og Rungsted Havn vil sammen bruge 180 mio. kr. på udvikling af havneområdet, der bl.a. får nye moler, broer, terrasser, bådebroer, multiklubhus, beplantning, legeplads samt en bedre overgang til museet Rungstedlund.
Rungsted Havn, der i dag har 750 bådpladser, står med det omfattende udviklingsprojekt til at få 200 nye bådpladser samt bl.a. udspringstårn, udsigtsplatforme og rampe til vandet for gangbesværede. Foto: Getty Images
Rungsted Havn, der i dag har 750 bådpladser, står med det omfattende udviklingsprojekt til at få 200 nye bådpladser samt bl.a. udspringstårn, udsigtsplatforme og rampe til vandet for gangbesværede. Foto: Getty Images

Tidsplan i ‘Rungsted Havn – En havn for alle’

  • Fase 1 – idéfase
  • 2022: Hørsholm Kommune og Rungsted Havn indhenter de kritiske tilladelser fra f.eks. Kystdirektoratet. Lokalplansarbejdet sættes så småt i gang.
  • Fase 2 – skitsering
  • 2023: Molerne påbegyndes, indretning af byggeplads, mulige p-pladser på Strandvej og parkering ved Foderbrættet mm.
  • Fase 3 – projektering
  • 2024: Molerne færdiggøres og apteres med broer, terrasser mm. Der laves uddybninger og Sydstranden udvides.
  • Fase 4 – anlægsudbud
  • 2025: Nokkens landareal etableres, nye bådebroer og multiklubhus, klippeøen etableres, bebyggelser og broer på nordmolen, beplantning, klitter og legeplads mm. på sydstranden.
  • Fase 5 – anlæg
  • 2026: Broer og bygninger mm. på klippeøen, Nokken færdiggøres. Nye og forskønnede adgangsveje, promenader, parkering og vinteropbevaring. Stiforbindelse til nordmolen mm.
  • Fase 6 – brug
  • 2027: Indvielse af havnen.

Bestyrelsen for Rungsted Havn og Hørsholm Kommune er gået sammen om en storstilet udvidelse af havnen, der hvert år besøges af 1,5 mio. lokale og besøgende. Det ambitiøse udviklingsprojekt er blevet til på baggrund af et oplæg fra en fælles styregruppe, som gennem et års tid havde hentet input og ideer til udviklingen af havnen fra havnepladslejere, borgere, foreninger, erhvervsdrivende, naboer, skoler, kulturinstitutioner m.fl.

Projektet rummer både en udvidelse af molerne og etableringen af en eventplads (Nokken øst) med bl.a. legeområde, bænke, solterrasser mm. samt et udvidet og mere varieret strandområde med tilhørende klippeø og muligheden for at etablere en sauna på nordmolen. På eventpladsen skal der være fokus på kulturelle og rekreative aktiviteter.

Projektet omfatter også bedre trafiksikkerhed for de bløde trafikanter og flere p-pladser samt flere badebroer, udspringstårn, udsigtsplatforme og rampe til vandet for gangbesværede. Desuden indtænkes ny beplantning og en bedre overgang til museet Rungstedlund og Rungstedgård, og der er også mulighed for etableringen af et kunstigt rev, havbad, stadepladser til foodtrucks og mobil kiosk mm.

Da den politiske aftale blev indgået i september 2021, udtrykte Borgmester Morten Slotved glæde over, at hele kommunalbestyrelsen bakker op om planen om at videreudvikle ‘byens mest besøgte rekreative område’:

– Rungsted Havn skal være en havn for alle, og dét afsæt har været et meget tydeligt omdrejningspunkt i hele processen frem mod et færdigt udviklingsforslag. Vi har udviklet projektet sammen med bestyrelsen i Rungsted Havn og sammen med borgerne. Det vi sætter i gang nu, skal også stå om 25 og 50 år.

Projektet kan følges her.

En havn for alle

I gennemførelsen af den samlede udvikling af havnen spiller Havneudviklingsudvalget en nøglerolle. Udvalget består af fem repræsentanter fra havnen og fem fra kommunalbestyrelsen. Formand for havnebestyrelsen, Jørgen Thorsell, sidder med i havneudviklingsudvalget som formand.

– Havnen bliver både større og bedre for sejlerne, giver bedre trafikforhold, er fyldt med nye funktioner til byens borgere og giver masser af nye muligheder for at nyde vandet og udsigten. Havnen bliver en attraktiv oase for alle. Vi skaber også en helt ny eventplads, hvor vi kan samles til store sejlstævner, havnefest og andre kulturelle aktiviteter, siger han.

Havneudviklingsudvalget skal forholde sig til:

– Den overordnede fysiske udformning ud fra den foreliggende beskrivelse af scenarie 3 i skitseprojektet

– Eventuelle større økonomiske omdisponeringer indenfor det godkendte

– Valg af nyt inventar og udformning af aktiviteter på havnen med udgangspunkt i scenarie 3 i skitseprojektet

– Eventuelle markante ændringer i projektets tids- og procesplan

– Kommunikationsstrategi og -plan

– Projektets løbende fremdrift

– Evt. (om)placering af foreninger og klubber på havnen.

Efter Havneudviklingsudvalgets første møde d. 26. april udtalte et af udvalgets medlemmer, kommunalbestyrelsesmedlem Henrik Klitgaard:

– Rungsted Havn er jo en havn for alle, og det er alfa omega for mig, at vi får det bedste ud af udvidelsen. Sådan en chance her kommer hver 50. år, så jeg føler mig i den grad heldig ift. at være en del af rejsen. Kunsten bliver at gå fra papir til praksis, men vi tager det et skridt ad gangen.

Relateret indhold