Udnytter coronapausen: Efterskole opfører nye CO2-neutrale elevfløje

På Samsø er håndværkerne i gang med tre elevbygninger, som skal være med til at fremtidssikre øens 45 år gamle efterskole.
Forstander Lasse Ovesen kan se frem til at få tre nye elevbygninger klar i løbet af efteråret. Foto: Torben Jastram.
Forstander Lasse Ovesen kan se frem til at få tre nye elevbygninger klar i løbet af efteråret. Foto: Torben Jastram.

BESSER/SAMSØ: Der er forholdsvis stille på byggepladsen på den østlige side af Samsø, hvor håndværkere er i fuld gang med at opføre tre elevfløje på hver 163 kvadratmeter, som skal være med til at fremtidssikre Samsø Efterskole.

Dagens Byggeri er på besøg en småkold majdag, hvor håndværkerne og skolens personale har masser af plads at boltre sig på. Men i begyndelsen af næste uge vender knap 150 forventningsfulde efterskoleelever tilbage fra deres ufrivillige corona-eksil hjemme hos familierne, der har stået på de seneste otte uger.

Det eneste positive under corona-pausen har været, at vi ikke har haft problemer med afstandskrav og afspærring i forhold til håndværkerne og byggepladsen.

Forstander Lasse Ovesen, Samsø Efterskole

Hver af de tre nye bygninger får plads til 10 elever.
Hver af de tre nye bygninger får plads til 10 elever.

– Vi glæder os rigtig meget til at få eleverne tilbage, så vi kan gennemføre en ordentlig afslutning på skoleåret, selvom det bliver med en række corona-restriktioner. Det har været en frustrerende tid – både for os her på skolen og for alle eleverne derhjemme. Det eneste positive under corona-pausen har været, at vi ikke har haft problemer med afstandskrav og afspærring i forhold til håndværkerne og byggepladsen, fortæller forstander Lasse Ovesen til Dagens Byggeri.

Færdige til november

Byggeriet var allerede godt i gang længe før coronakrisen ramte den lille ø i Kattegat midt i marts, og projektet kommer også til at strække sig længe efter de nuværende elevers afslutning til sommer.

– Vi forventer at være færdige i løbet af efteråret, så cirka 30 af næste års elever kan flytte ind engang inden jul, siger forstanderen.

Hver af de tre nye bygninger er på 163 kvadratmeter og rummer tre to-personers værelser samt et enkelt fire-personers værelse. Alle værelser får eget bad og toilet. Dertil kommer et 27 kvadratmeter stort fælles opholdsrum.

Skolens eksisterende elevafsnit består af en blanding af ældre barakbygninger, nyere elevfløje samt et par mindre fælleshuse til seks-otte personer. Når de nye bygninger kommer i brug, bliver den ældste af de nuværende elevbarakker taget ud af drift og fjernet. Det drejer sig om en efterhånden noget slidt gammel barakbygning, som oprindeligt blev opført i 90’erne i Aalborg til at huse bosniske flygtninge, der flygtede fra krigen på Balkan.

– Jeg håber, at vi kan sælge den til anden side her på Samsø. Den er lige til at skille ad og flytte på et par blokvogne, og så kan den måske bruges til for eksempel midlertidig undervisning, lejrskole eller vandrerhjem, siger Lasse Ovesen.

Den gamle barak til højre bliver fjernet, når de tre nye huse er klar til efteråret. Foto: Torben Jastram.
Den gamle barak til højre bliver fjernet, når de tre nye huse er klar til efteråret. Foto: Torben Jastram.

Yderligere to huse senere

Projektet er tegnet af Thorup Gruppen i Skjern og totalentreprisen er gået til NemByg i Tjæreborg, mens de fleste underentreprenører er lokale håndværksvirksomheder fra Samsø – det gælder både murer, el, vvs og maler. Især murerfirmaet, Søren Sørensen, kender skolen særdeles godt, da man har været med til alle byggeprojekter siden skolens start i 1975.

Etableringen af de tre bo-enheder til samlet godt 10 millioner kroner inkl. moms betegner forstanderen som første fase i et projekt med i alt fem huse.

– De to sidste kommer på et senere tidspunkt. Men der går nok omkring 10 år, inden vi har økonomi til det, siger han til Dagens Byggeri. 

Seneste byggeprojekt ligger kun fem år tilbage, da Samsø Efterskole fik opført ny bygning til fælles spisesal og køkken.

Når de tre nye velisolerede bygninger tages i brug til efteråret, tilsluttes de skolens solceller og halmfyr.

Relateret indhold