Uagtsomhed uden betydning for garantidækning

Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.
Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.

En sag ved Højesteret har belyst, at garantidækning ikke kan afskrives med baggrund i uagtsomhed. Helt konkret omhandlede sagen en hovedentreprenør, som ved en fejl havde udbetalt 526.000 kroner for meget ud af en samlede entreprisesum på 6.540.000 kroner til en underentreprenør, som efterfølgende gik konkurs. Hovedentreprenøren havde i forbindelse med kontrollen af de løbende faktureringer ikke konstateret fejlen, før beløbet var udbetalt.

Både hovedentreprenøren og underentreprenøren var enige om, at der var udbetalt for meget. Spørgsmålet var herefter, om tilbagesøgningskravet var dækket af entreprenørgarantien i henhold til AB 92 § 6.

Entreprenørgarantien dækkede tilbagebetaling af for meget udbetalt entreprisesum, men fordi fejlen skyldtes dels underentreprenørens forkerte fakturering og dels hovedentreprenørens mangelfulde kontrol, mente garantistiller, at fejlen var et udslag af åbenbart svigt i hovedentreprenørens interne kontrolsystemer, og at udbetalingen derfor ikke var dækket.

Ikke grov uagtsomhed

Spørgsmålet var herefter, om hovedentreprenørens uagtsomhed kunne begrunde, at tilbagesøgningskravet ikke var dækket af den stillede entreprenørgaranti.

Højesteret lagde til grund, at der ikke var tale om grov uagtsomhed fra hovedentreprenørens side. Højesteret fastslog herefter, at uagtsomhed i forbindelse med en fejludbetaling ikke i sig selv afskar dækning. Endeligt blev det påpeget, at det ikke blev tillagt betydning, at det for meget udbetalte beløbsmæssigt lå uden for den samlede aftalte entreprisesum, eller at der var tale om en slutafregning og ikke en a conto betaling.

Forsikringsselskabet blev herefter dømt til at udbetale et beløb svarende til tilbagebetalingskravet.

Dommens resultat

Af Højesterets dom kan udledes, at simpel uagtsomhed ikke i sig selv afskærer garantiens dækning, der er stillet på baggrund af AB 92 § 6. Dækning er desuden ikke automatisk afskåret ved grov uagtsomhed. I tilfælde af grov uagtsomhed skal der foretages en vurdering under hensyn til skyldgraden og omstændighederne i øvrigt.

Relateret indhold