TRUST skaber øget genbrug af byggematerialer

I dag bruger det strategiske partnerskab TRUST nye digitale værktøjer til at organisere genbruget og sikre, at de brugte materialer er lettilgængelige for genanvendelsesorienterede virksomheder, så der etableres et cirkulært system.
Olga Truelsen og Kasper Kläning med brugte lysarmaturer i kælderen på Holberg Skolen i Kbh. Foto: Jonathan Weimar.
Olga Truelsen og Kasper Kläning med brugte lysarmaturer i kælderen på Holberg Skolen i Kbh. Foto: Jonathan Weimar.

“Det er jo genialt, det her”. Sådan lød responsen, da Olga Truelsen introducerede Kasper Kläning for en 3D scanning af Damhusengensskole. Olga Truelsen er ressourcekoordinator på TRUST og ansat i ingeniørvirksomheden Dominia. Hun er ligesom Kasper Kläning fra Fischer Lighting stærkt optaget af, at byggebranchen bliver bedre til at genbruge og upcycle brugt inventar og materialer fra renoveringsprojekter.

På digital jagt efter genbrugsguld

For Olga var 3D scanningen også en lille åbenbaring, fordi hun ikke længere skal bruge tid på at mødes med virksomheder som Fischer Lighting ude på lokationen:

– Med 3D kameraet går vi en renoveringsklar skole igennem én gang, og bagefter har vi en 3D model af hele skolen med billeder af hvert rum, som minder lidt om et dukkehus set udefra. Modellen sender jeg til samarbejdspartnere som Kasper, og så går de på en digital jagt efter genbrugsguld og kan bagefter sige til os: De 500 lysarmaturer i klasselokalerne vil jeg gerne genbruge., siger hun.

For Kasper Kläning er løsningen oplagt i en stram proces, hvor materialer ellers kan gå tabt:

– Den digitale er væsentligt bedre end før, hvor det var nødvendigt at mødes fysisk på skolen. Nu kan jeg, hjemme fra kontoret beslutte, om det er muligt at genanvende velfungerende lamper fra kontoret og give besked til Olga med det samme, så vi kan redde dem, inden nedrivningen går i gang, forklarer han.

Mange benspænd for genbrug

I almindelige offentlige byggeprojekter, som skal i udbud, kan der ofte være svære vilkår for genbrug, fortæller Olga Truelsen og beskriver, at det at finde tiden til at organisere genbruget er det helt store problem:

– De gode intentioner udfordres af korte udbudsprocesser, hvor man også lige skal have indarbejdet komplicerede processer omkring genbrug og få beskrevet processen for eksempelvis den nedriver, der kommer på projektet. Man er udfordret på, om man kan finde en modtager, der kan bruge materialerne. Og hvad med midlertidig opbevaring af de her brugte materialer? Der er så mange benspænd, når man vil genbruge materialer, siger Olga Truelsen, som oplever, at vanskelighederne ofte resulterer i, at ellers gode brugte materialer smides ud.

Strategisk partnerskab åbner nyt potentiale

I Olga Truelsens optik har det strategiske partnerskab tilsidesat nogle af de normale benspænd omkring genbrug:

– Her er vi udenom udbudsprocessen. Vi har en stor portefølje af skoleprojekter, som vi skal udføre med det samme team, de samme bygherrer og de samme nedrivere. Det giver mulighed for at etablere et cirkulært system, hvor materialerne genbruges indenfor kommunens byggerier. Det system kan vi etablere gradvist ved, at afprøve forskellige løsninger og tage erfaringerne – gode og dårlige – med i de løsninger vi laver på de næste projekter. Vi har også tid til at gennemtænke og forenkle processerne, netop som vi har gjort med 3D modellerne, som vi sender ud til genbrugsproducenter, siger hun.

I dag er TRUST-teamet godt i gang med at kortlægge skoleprojekternes genbrugspotentiale og etablere samarbejdet med virksomheder som Fischer Lighting, så det cirkulære genbrugssystem indenfor kommunen kan videreudvikles.

Relateret indhold