Trodser krigen – danske arkitekter og ingeniører 3D printer børnehave i Ukraine

Næste måned tager en gruppe af danske ingeniører og arkitekter til det vestlige Ukraine for på højst seks uger at 3D printe en 270 m2 stor børnehave i højstyrke-beton.
Børnehaven i den ukrainske by Lviv får fire 'stuer' på omkring 40 m2 og et administrationskontor.
Børnehaven i den ukrainske by Lviv får fire 'stuer' på omkring 40 m2 og et administrationskontor.

Krigen i Ukraine har haft store menneskelige og økonomiske konsekvenser, og efter mere end et års bombardementer og kampe er store dele af landet lagt i ruiner.

Danmark har lovet at hjælpe med genopbygningen, og til april rejser en gruppe af danske ingeniører og arkitekter til den største by i det vestlige Ukraine, Lviv, for at 3D printe en børnehave.

Læs også: Schweizisk materiale-gigant investerer i dansk 3D-betonprint

– Vi sagde straks ja til opgaven, da det først og fremmest er et godt karma-projekt, hvor vi får mulighed for at gøre en positiv forskel for et folk og land i nød, siger Mikkel Brich, der er en af grundlæggerne bag 3DCP Group, som tager af sted med deres egen 3D printer.

– Derudover er det en rigtig god mulighed for at vise teknologiens potentiale, som egner sig godt byggeri generelt og især til genopbygning efter katastrofer, da man kan opføre byggerier af høj kvalitet i rekordfart og dermed bygge byer i løbet af måneder i stedet for år.

Han tilføjer, at det højst vil tage seks uger at have 3D printet den 270 m2 store børnehave i højstyrke-beton.

Ud over betonen til de 3D printede bygninger bruges der også materialer som glas og træ.

3DCP Group er en to år gammel sammenslutning af ingeniører, bygningskonstruktører, arkitekter og printeksperter, som ønsker at bygge bedre, hurtigere, billigere og grønnere boliger med 3D print-teknologien.

Læs også: 3D-printede huse nærmer sig gennembruddet

Gruppen blev kontaktet af Team4UA, som er en humanitær organisation med målet om at bringe teknologien i spil i forhold til det ukrainske kriseberedskab – her med særlig fokus på genopbygning af huse, skoler og infrastruktur.

Ifølge Mikkel Brich havde Team4U udset sig 3D print, da teknologien som byggemetode er meget hurtig, af høj kvalitet og giver stærke og solide bygninger:

– Og de ringede til os, fordi vi er nogle af de bedste; vi har styr på materialedelen, hvor vi som de eneste printer med et materiale, som muliggør, at man kan opføre byggeriet med et CO2-aftryk på mindre end 5 kg CO2 per m2 om året, siger han og tilføjer, at nye byggerier højst må udlede 12 kg CO2 om et år.

– Vores lille grønne nation på verdenskortet

I Dansk AM Hub arbejder man netop for at gøre Danmark verdensførende i at anvende Additive Manufacturing (AM) – også kendt som industriel 3D print – til en mere bæredygtig produktion, hvor der produceres med mindre materiale, mindre spild, mindre transport og mindre CO2-udledning.

Sidstnævnte, hvor netop byggebranchen i dag står for 40 % af den globale udledning. Derfor støtter Dansk AM Hub også projektet og bidrager med både økonomisk hjælp og rådgivning:

– Vi er først og fremmest stolte af, at danske kompetencer bringes i spil i forhold til en nødvendig og vigtig humanitær indsats for det ukrainske folk og især de ukrainske børns vilkår og hverdag, siger direktør i Dansk AM Hub, Frank Rosengreen Lorenzen:

– Og her rummer AM-teknologien en fleksibilitet, hastighed og mulighed for at bygge mere bæredygtigt, som er oplagt i forhold til den situation, som Ukraine står i. Vi har i Danmark en styrkeposition i forhold til at sætte vores lille grønne nation på verdenskortet med bæredygtigt byggeri, og vi skal herhjemme være stolte over, at man i udlandet netop ser mod os i disse situationer.

Relateret indhold