Boligsalget holder kursen overraskende godt trods flere benspænd de seneste måneder.
Renten er gået fra 1,5 % til 3 % siden nytår, inflationen er den højeste siden 1985, og krigen i Ukraine kaster lange skygger over hele Europa. Men boligmarkedet fortsætter, indtil videre, derudaf – godt hjulpet frem af flere handler steg huspriserne den seneste måned.
Det viser nye tal for hele markedet fra Boligsiden.
– Med undtagelse af corona-nedlukningen i marts 2020 stiger har hussalget siden 2011 steget fra februar til marts, og det ser vi også i år. Og det er endda med en overbevisende månedsstigning på hele 17,2 %, selv om der er lagt flere forhindringer ud for køberne, siger Michael Dalsager, der er talsperson og boligmarkedsanalytiker i Home.
Den største fremgang fra februar til marts er der i hussalget i Syddanmark, hvor 31 % flere købere har handlet hus, Fyn går frem med 24 %, Nordjylland med 22 % og Vestjylland med 21 %. Tilmed er der også solgt flere villaer og rækkehuse i de dyreste landsdele: I København by står der ‘solgt’ ved 14 % flere, Københavns Omegn 12 % og i Nordsjælland 5 %.
Danskerne er generelt købestærke
Hos ejendomsmæglerkæden Estate er der også optimisme at spore ift. den kommende påske:
– Det kan sagtens lyde som en gratis omgang at spå om et flot påskesalg, for påsken er traditionelt en af boligmarkedets højsæsoner. Men det er stadig ikke muligt at rejse som før Corona i hele verden, og udbuddet af boliger er fortsat påfaldende lavt, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.
Han forventer både, at interessen for parcelhuse og især sommerhuse vil være høj og dermed skabe pæn aktivitet med mange fremvisninger i de kommende helligdage.
– Danske boligejere er blevet forgyldt de seneste mange år, men især de sidste to år, og ledigheden er historisk lav, hvilket betyder at danskerne generelt er købestærke. Selv om der er handlet mange boliger, tror vi ikke, at behovet er mættet endnu udover det forventede antal handler, siger Thomas Hovgaard.
Solid økonomi og gode jobmuligheder
En højere rente slår i teorien hårdest i de dyreste områder, fordi folk skal låne flere penge til boligkøbet – og især som førstegangskøber – mens lånet er tilsvarende mindre i de billigere områder.
I marts kostede et gennemsnitshus på 140 kvm 1,39 mio. kroner i Vestjylland, i København by var prisen 6,59 mio. kr.
– Selv om køberne skal tage flere penge op af lommerne for at bo og leve, så er der fortsat en god buffer i, at økonomien er solid i mange familier, og jobmulighederne generelt er rigtig gode, lyder det fra Home.
Samtidig er der i løbet af foråret kommet flere huse til salg, og det er også med til at skubbe flere bolighandler igennem:
– Der er igen lidt mere at vælge imellem for køberne, udbuddet falder ikke længere, og det giver altså bedre muligheder for køberne for at finde villaen eller rækkehuset, som de søger. Fordi udvalget er så lavt, så oplever vi, at køberne fortsat kan flokkes om de samme boliger, siger Michael Dalsager.
Flere ser tiden an
Selv om markedet har været godt i marts, så er der også tegn på, at aktiviteten i fremvisningerne er gået ned, og at der er købere og sælgere, der vælger at vente. Ifølge homes ‘Boligbrief’ faldt antallet af husfremvisninger med 5,7 % i marts i forhold til februar.
– Folk, der har købt i marts, var måske allerede aktive på boligjagten i januar og februar, mens vi hører fra flere kunder nu, der siger, at de kigger og venter – mens de holder øje med, hvad der sker med renten og krigen i Ukraine. Det kan sagtens være, at den gruppe vokser, siger Homes talsperson.