For en måned siden kom en mand til skade, da han faldt ned fra et lad i forbindelse med byggeriet af den nye afdeling på EUC Nordvestsjælland. Det har givet kran- og liftudlejeren BMS A/S samt mandskabsudlejningsfirmaet MTJ Industriservice A/S et strakspåbud. Det viser Arbejdstilsynets tilsynsrapport, som Dagens Byggeri har fået en aktindsigt i.
Sagen drejer sig om, at en kranfører fra BMS har løftet et betonelement, der har ramt et træ og som derfor er kommet i sving, hvilket har fået en anhugger fra MTJ Industriservice til at falde ned fra et lad. Ydermere har BMS haft en supervisor med som ekstra anhugger.
Men det er så også stort set det, de to firmaer er enige om.
– De har ikke brugt faldsikring, som de skulle. De har ignoreret vores politikker om at arbejde i højden, selvom alle er bekendt med, hvordan de skal anhugge og arbejde i højden, for det bliver de trænet i en gang årligt via e-learning og sikkerhedskampagner, siger Brian Frandsen, der er arbejdsmiljøchef ved BMS.
Ifølge tilsynsrapporten har både den skadelidte og supervisoren stået i 2,4 meters højde. Så snart man kommer over to meters højde, skal der være faldsikring på.
– De har stået på en trailer, og hvis man har stablet elementer oven på, kan man godt nå op på den højde. Men de stod ikke på elementerne. De stod på en trailer, der var 120 centimeter over jorden. Arbejdstilsynet har set på en baglæns måde og sagt, at den skadelidte kunne have stået på elementerne, og det har han nok også gjort, men han gjorde de ikke på det tidspunkt, hvor han kommer til skade, siger Martin Jensen, der er ejer af MTJ Industriservice.
Sving i elementet
Da elementet ramte et træ, har kranføreren udført en ny manøvre, hvor han har løftet med højere hastighed for at få elementet fri igen. Her har den skadelidte siddet på hug for at undgå at blive ramt, hvor han har fået overbalance og er faldet ned.
De to firmaer er uenige i, om det er korrekt procedure.
– Kranføreren gør det, han får besked på. Han løfter elementet og får besked fra de to anhuggere på at løfte hurtigere, så den kommer fri af træerne, siger Brian Frandsen.
Hos MTJ Industriservice ser man i stedet manøvren som en klar fejl fra kranførerens side.
– Hvis elementet har sat sig fast i et træ, bør alle alarmklokker begynde at ringe, for der skal han meddele det til en nede på jorden, og det har han ikke gjort her, siger Martin Jensen.
Walkie-talkie eller ej
Netop kommunikationen fra kran til anhugger er et ret springende punkt. Der skal være kommunikation, og de to parter er uenige om, hvorvidt der har været sådan.
– Der har ikke været nogen kontakt mellem de to, og jeg ved ikke hvorfor. Jeg kunne godt spørge den skadelidte, men han kan formentlig ikke huske det, siger Martin Jensen.
Det kan BMS slet ikke genkende.
– Han løfter efter ordre på radioelementet, og det er også der igennem, at kranføreren er blevet bedt om at løfte med højere hastighed. Vi har interviewet begge mand, og de har fortalt, at det er sket sådan. Det har jeg ingen grund til at betvivle, siger Brian Frandsen.
Den skadelidte har fået en hovedskade af ulykken og er i dag i genoptræning.