Socialdemokratiets ordfører mod social dumping, Mattias Tesfaye, advarer regeringen mod at svække på eksempelvis SKAT’s indsats mod social dumping.
Der er ikke i statens budget afsat tilstrækkelige midler til en fortsat indsats, mener han, og han vurderer selv, at det betyder, at antallet af ansatte i SKAT, der beskæftiger sig med social dumping, falder fra 60 medarbejdere til kun otte medarbejdere:
– Jeg frygtede, at Venstre ville kassere den indsats, som den tidligere regering iværksatte, og det er sket. Men jeg er overrasket over, at de er så ligeglade, at der hverken på denne eller næste års finanslov er afsat de fornødne midler, siger Mattias Tesfaye til Dagens Byggeri.
Dum idé
De midler, der trods alt er afsat, stammer fra aftaler med den tidligere regering, men de begynder nu at udløbe:
– Det er skidt at reducere SKAT’s indsats så meget, specielt når vi ved, at de udskriver regninger for 2-4 gange så mange penge, som det koster at have dem ansat. Konsekvensen er mere ulige konkurrence i Danmark med flere udenlandske virksomheder, som udkonkurrerer danske virksomheder, fordi de aflønner sort. Der er problemer med mange polakker, som er udstationerede og arbejder for vikarbureauer. De betaler hverken skat i Danmark eller i Polen. Det kan en dansk virksomhed eller danske lønmodtagere ikke konkurrere med, fortsætter Mattias Tesfaye.
Masser af sort arbejde
Han understreger, at når så forholdsvis få medarbejdere hos SKAT kan udskrive så mange regninger, som tilfældet er, er det et udtryk for, at der – ifølge ham – er masser af sort arbejde:
– Det udføres ikke bare af en enkelt håndværker efter fyraften. Det er sat i system af virksomheder med mange ansatte på store byggepladser. Da de østeuropæiske lande fik fri adgang til arbejdsmarkedet i EU, betød det samtidig, at det sorte arbejde, der eksempelvis var i byggebranchen ændrede karakter fra at være en enkelt svend eller to, der efter fyraften lavede “måneskinsarbejde”, hvad man selvfølgelig ikke må, til at være firmaer, der decideret brugte sort arbejde som forretningskoncept til at udkonkurrere danske firmaer. Vi har desværre været for langsomme til at dæmme op for det, slutter Mattias Tesfaye, der selv har været meget aktiv i 3F i kampen mod social dumping.