Teknologisk Institut: Digitaliseringsrejsen fortsætter for fuld kraft i 2021

Højhusbeton og nedfaldne altaner: Der har været bud efter eksperterne fra Teknologisk Institut i 2020. Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2020 - og frem mod 2021. I dag direktør Mette Glavind, Teknologisk Institut, Byggeri og Anlæg.
Mette Glavind er direktør for Teknologisk Institut, Byggeri og Anlæg. Pressefoto.
Mette Glavind er direktør for Teknologisk Institut, Byggeri og Anlæg. Pressefoto.

Når jeg ser tilbage på 2020, som uden tvivl har været et år, som skiller sig ud, så har det for mig især været året, hvor vi har fået cementeret, at den uvildighed og dybe faglige integritet, som Teknologisk Institut står for – den er der brug for! Her tænker jeg særligt på højhussagen på Amager, men også på usikre altaner – hvor der har været bud efter og brug for, at vores specialister vurderer både holdbarhed og kvalitet.

For mig er 2020 også året, hvor vi for alvor har kunnet mærke, at branchen rykker, hvad angår bæredygtighed. Vi ser lige nu et boom i henvendelser om at få udarbejdet miljøvaredeklarationer og livscyklusanalyser, og der er også stor efterspørgsel efter at få udviklet og dokumenteret bæredygtige byggematerialer. På Teknologisk Institut leder vi desuden et stort EU-projekt, hvor vi udvikler løsninger til præfabrikerede træhusbyggerier i højden, og vi hjælper byggebranchen med viden om, hvordan man kan bygge mere og bedre med træ bl.a. ved at undgå fugtskader og leve op til brandkrav.

Endelig har 2020 været året, hvor vi for alvor har kunnet tilbyde nye digitaliserede løsninger til bygge- og anlægsbranchen. Her har vi fået god hjælp af Covid-19, som har været med til at accelerere den udvikling, som vi allerede havde sat i gang. I dag kan vi derfor både lave indledende besigtigelser fra skrivebordet, lave fjernmonitorering af bygninger og anlægskonstruktioner samt bruge droner, AI, hyperspektrale kameraer og andre værktøjer til nemmere og mere effektivt at kunne vurdere holdbarhed og kvalitet af bygninger og materialer.

Ros til hele branchen

Alle har meget at sige om Covid-19, som helt sikkert også har sat sit præg på både Danmark og resten af verden i 2020. Jeg vil nøjes med at rose branchen og myndighederne for at holde byggeriet i gang og samtidig holde fokus på at mindske branchens klimabelastning, blandt andet ved at introducere den Frivillige bæredygtighedsklasse.Når jeg ser frem mod 2021, så vil det nye år også stå i bæredygtighedens og digitaliseringens tegn. På Teknologisk Institut vil vi fortsætte arbejdet med at udvikle og dokumentere byggematerialer med reduceret CO2-belastning, herunder beton, tegl, træ, vinduer, asfalt og biomaterialer. Vi vil bidrage med input til den frivillige – og senere obligatoriske – bæredygtighedsklasse og levere viden og teknologi til mange af de tiltag, der er nævnt i Klimapartnerskabet for bygge- og anlægsbranchen.

Digitaliseringsrejsen, hos både os og i branchen, vil fortsætte for fuld kraft i 2021. Noget af det vi vil arbejde på i det nye år, er at samle de mange forskellige digitaliseringsværktøjer i digitale tvillinger – så vi kan hjælpe bygge- og anlægsbranchen med at blive bedre til at forudsige holdbarhed samt planlægge reparation og vedligehold. Her vil vi også bringe Teknologisk Instituts mange data fra laboratorieprøvning og tilstandsvurderinger af bygninger og anlægskonstruktioner i spil, da disse data giver unik indsigt i, hvordan vi mere målrettet kan vedligeholde vores bygningsmasse i fremtiden med fokus på kvalitet og holdbarhed.

Skal lære af klimaændringer

Når vi tager hul på 2021, bliver det også med et nyt fokusområde for os, nemlig Klimaomstilling, der kort sagt handler om, at vores klima har ændret sig til at være mere fugtigt og varmt og med flere frysepunktspassager. Klimaændringerne betyder, at der er brug for ny viden og nye teknologier til at minimere de skader, vi ser i bygge- og anlægsbranchen, hvor ændringer i vejret er nødt til også at afspejle sig i den måde, vi bygger på. Den viden vil vi arbejde på at kunne levere fra 2021.

Sidst, men ikke mindst, ser vi frem til samarbejdet i den nye Erhvervsklynge for Bygge- og Anlægsbranchen, som starter op i januar 2021. Vi overfører blandt andet de sidste 10 års erfaringer og resultater fra Innovationsnetværket, InnoBYG, som har haft sekretariat hos os, ligesom jeg indtræder ind i Bestyrelsen, sammen med en række andre stærke profiler fra branchen – et samarbejde jeg ser frem til at deltage i.

Relateret indhold