5.000.000 ton. Så meget byggeaffald producerer bygge- og anlægssektoren nu årligt. Og mens affaldsmængden er stigende – cirka en million ton er den vokset de seneste fem år – er andelen af genanvendt affald stort set stagneret i samme periode.
Står det til tagpapleverandøren Eurotag Danmark, er det på tide at vende den udvikling. Derfor er virksomheden nu begyndt at arbejde med et nyt omfattende genbrugsprogram for tagpap: “No Roof To Waste.” Det forklarer administrerende direktør Peter Kranz.
– Det helt nye ved No Roof To Waste-programmet er, at vi demonterer hele, eksisterende tage i forbindelse med større renoveringer af bygninger, hvor taget normalt ville blive til byggespild. Vi skærer tagene – der kan være helt op til 40 år gamle – i stykker, pakker dem i store bigbags og sender dem til Derbigums fabrikker, hvor de genanvendes 100 procent i produktionen af ny tagpap. På den måde adskiller No Roof To Waste sig samtidig fra vores eksisterende genbrugsprogram, der er baseret på indsamling og genbrug af de tagpaprester og fraskær, som opstår ved montering af nyt tagpap, siger han.
Genanvendelse i ton
Hos Eurotag Danmark er man allerede så langt, at man i forbindelse med renoveringen af en række prestigefyldte byggerier har indsamlet de første tage til genanvendelse.
– Sidste år genanvendte vi i Derbigum-regi 4000 tons byggeaffald, svarende til cirka en million kvadratmeter. Og nu, hvor vi er kommet godt i gang i No Roof To Waste-programmet, er det vores klare forventning at komme endnu højere op. Vores mål er at bidrage effektivt til minimeret byggespild gennem en fuldstændig cirkulær tilgang, fortæller Peter Kranz.
Og her mener han, at de med No Roof To Waste er godt på vej:
– Det er et genbrugsprogram med virkelig stort potentiale. Det er med til at mindske bygningernes totale energiforbrug og behovet for miljøskadelig bortskaffelse af affaldet, hvilket i sidste ende minimerer vores byggespild og CO2-aftryk til stor gavn for klimaregnskabet, siger Peter Kranz.
Eurotag Danmarks arbejde med det omfattende genbrugsprogram vil senere på året ende ud i en introduktion af en række nye tagpapløsninger med særlige fordele for byggeriets nye, frivillige bæredygtighedsklasse, hvor byggerier gennemgår en livscyklusvurdering, som vurderer den samlede klimapåvirkning.