Tagløsning tager toppen af CO2-forbruget

Med 25 procent genanvendt materiale og takeback-ordning på danske byggepladser, der sikrer genanvendelse af fraskær og rester, er tagmembranen Derbigum NT et bud på en grøn tagløsning - og nu er EPD'en i hus.
Fraskær af tagpap indsamles og genbruges. Pressefoto.
Fraskær af tagpap indsamles og genbruges. Pressefoto.

Tagmembranen Derbigum NT er blandt de seneste løsninger til at få udarbejdet en EPD eller miljøvaredeklaration. Derbigum NT er fremstillet i mindst 25 procent genanvendt materiale, og produktionen foregår udelukkende med brug af vedvarende energi.

Derudover er der etableret egen takeback-ordning til indsamling af Derbigum-fraskær og -rester fra danske byggepladser, så man sikrer, at så meget som muligt af materialet bliver genanvendt frem for at skulle bortskaffes som byggeaffald.

– Med en udledning af drivhusgasser, der er tre gange lavere end nærmeste sammenlignelige alternativ, og et råvareforbrug, der er hele syv gange lavere gennem hele tagmembranens levetid, er der ikke tvivl om, at Derbigum NT i høj grad er det klimavenlige valg. Tallene bekræfter, at vi har set rigtigt ved at satse på den cirkulære økonomi, hvor vi dag for dag og skridt for skridt får lukket endnu mere af vores materialekredsløb, siger Ulrik Hoffmann, salgs- og projektchef i Eurotag, som står bag Derbigum i Danmark.

EPD’er gør det ikke alene

Linda Høibye ser det som et positivt skridt, at producenterne nu begynder at få udarbejdet EPD’er med udgangspunkt i livscyklusvurderinger af deres løsninger. Det giver ikke mindst arkitekter og ingeniører et mere solidt grundlag for at sammenligne løsninger og at sikre, at nye byggerier for eksempel nemmere kan DGNB-certificeres.

Men hun pointerer også, at det er vigtigt ikke at fokusere for entydigt på CO2-reduktionerne alene, selv om det er den faktor, der er mest fokus på i øjeblikket:

– Vi udarbejder netop livscyklusvurderingen med afsæt i mange forskellige parametre for at få så komplet et billede af miljøpåvirkningen som muligt, og her er drivhuseffekten én blandt mange faktorer. Derfor er det vigtigt at se på det samlede billede, for alle faktorerne hænger i sidste ende sammen, og det nytter for eksempel ikke meget at spare CO2, hvis det sker på bekostning af biodiversiteten.

Miljøvaredeklarationer eller EPD’er, som de også kaldes, er et af byggeriets våben i kampen for at sænke CO2-aftrykket de kommende år.

Relateret indhold