De danske byggepladser er blandt de steder, hvor Skattestyrelsen holder ekstra opsyn, når det kommer til social dumping.
Byggeriet udgør nemlig en erfaringsmæssig stor risiko, hvad denne praksis angår, og derfor har fællesmyndighedsindsatserne i det forgangne år også været særligt rettet mod denne branche – og blandt flere har disse indsatser ikke været forgæves.
Læs også: OK-aftale for byggeriet på plads: Dyr, men ansvarlig og fornyende – lyder det fra parterne
Resultaterne fra det første halvår i 2023 har nemlig slået takten an til et muligt rekordår for indsatsen mod social dumping på tværs af alle brancher.
Tal fra myndighedssamarbejdet mellem Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet viser således skatteopkrævninger for godt 241 mio. kr. i denne halvårlige periode, hvilket kan sammenlignes med de 317 mio. kr., der i alt blev opkrævet for hele 2022.
Afgørende for dansk økonomi
Omkring 1.600 kontroller mod social dumping blev gennemført landet over i det første halvår i 2023, og i 58 pct. af disse tilfælde blev der registreret fejl eller snyd.
Kontrolaktionerne har til formål at sikre, at de danske regler på skatte- og afgiftsområdet bliver overholdt, og derfor er skatteministeren, Jeppe Bruus, også tilfreds med den fælles indsats:
– Arbejdspladser skal selvfølgelig følge danske løn- og ansættelsesvilkår. Det er helt afgørende for sammenhængskraften i Danmark og for dansk økonomi. Og det bidrager det fælles myndighedssamarbejde til, siger han og fortsætter:
– Social dumping skal bekæmpes. Derfor er jeg også meget tilfreds med den nye opgørelse fra Skattestyrelsen, der er et tydeligt billede på, at det fælles myndighedssamarbejde virkelig betaler sig.
Læs også: Byggeriet roser bred aftale om skattereform. Der er dog én sten i skoen
Samarbejdet mellem Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet har stået på siden 2015, hvor denne fælles myndighedsindsats mod social dumping blev oprettet.
Social dumping dækker over en række fænomener. Begrebet omfatter blandt andet udnyttelsen af udenlandsk arbejdskraft til ringere løn- og arbejdsvilkår end gældende, danske forhold, og der kan samtidig også være tale om udenlandske virksomheder i Danmark, der ikke betaler skat eller moms, bryder arbejdsmiljøloven eller krænker de ansattes sociale rettigheder.