Tænketanken Chora Connection, der opererer med bæredygtige tanker, sætter i et brev til transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt fokus på værdien af at bygge i træ.
Det sker blandt andet gennem to forslag, som skal føre til mere byggeri i træ – hvilket i sidste ende skal være med til at reducere udledningen af CO2.
Vi har med glæde noteret os, at transport- og bygningsministeren er åben for at fjerne konkrete barrierer for, at Danmark bygger mere i træ.
Mads Randbøll Wolff{break}Direktør i Chora Connection
– Vi har med glæde noteret os, at transport- og bygningsministeren er åben for at fjerne konkrete barrierer for, at Danmark bygger mere i træ. Det er dejligt, vi har en minister på området, som har blik for, at vi kan tage betydelige skridt i retning mod en mere bæredygtig fremtid, ganske simpelt ved at bygge mere i træ. Af samme grund har Transport- og Bygningsstyrelsen igangsat udarbejdelse af en analyse, som ser på muligheder, effekter og barrierer ved øget brug af træ i byggeriet. Vi ser naturligvis frem til, analysen bliver færdig i december, men vi opfordrer ministeren til at tage handling allerede nu. Derfor får han her to bud på, hvad han kan gøre, fortæller Mads Randbøll Wolff, direktør i Chora Connection, i en pressemeddelelse.
De to forslag
I oktober holdt Chora Connection rundbordssamtaler med 20 aktører fra træ- og byggebrancherne for at finde fælles fodslag om, hvordan Danmark fremmer brugen af træ i byggeriet. På denne baggrund anbefaler Chora Connection følgende tiltag:
Det gældende bygningsregulativs bestemmelser vedrørende brandforhold opdateres, så det bliver muligt at bygge et dansk højhus i træ. En tilsvarende udvikling finder allerede sted i andre EU-lande, blandt andet England og Sverige. Det vil give en forenkling og afbureaukratisering af reglerne, som kan give mulighed for at udvikle nye danske jobs.
I det gældende bygningsregulativ indføres loft for et byggeris maksimale miljøpåvirkning og udslip af klimagasser baseret på livscyklusvurderinger eller tilsvarende dokumentation. Det vil gøre det tydeligt, at træ i byggeri kan bidrage positivt til at nå de danske reduktionsmål for CO2. Træ er det eneste byggemateriale, som absorberer og lagrer CO2, mens der udledes betydelige mængder CO2 under produktion af eksempelvis stål og beton.
Chora Connection er i øvrigt en politisk uafhængig og er støttet af Villumfonden og Velux fonden med 29,2 millioner kroner fra 2014-2019.