Sweco er rådgiver på Danmarks største afskærende ledningsprojekt

Sweco Danmark A/S har vundet totalrådgivningen med etableringen af hele det afskærende transportanlæg, som skal transportere spildevandet i Odsherred fra den nord- og sydlige del af kommunen til et nyt stort renseanlæg ved Tengslemark.
Sweco har tidligere været rådgiver på afskærende ledningsprojekter i Faaborg og Billund og skal nu også stå i spidsen for et stort projekt i Odsherred. Foto: Colourbox.
Sweco har tidligere været rådgiver på afskærende ledningsprojekter i Faaborg og Billund og skal nu også stå i spidsen for et stort projekt i Odsherred. Foto: Colourbox.

Mange kommuner sætter centralisering af spildevandsrensningen på dagsordenen. Høje driftsomkostninger på mindre renseanlæg er en af årsagerne til, at man nedlægger de små anlæg og transporterer spildevandet til større, centrale renseanlæg. Det er også tilfældet i Odsherred, hvor Odsherred Spildevand fremover ønsker at transportere spildevandet fra den nord- og sydlige del af kommunen til et nyt stort renseanlæg ved Tengslemark i et nyt projekt, hvor anlægsbudgettet er på cirka 50 millioner kroner.

Danmarks største

Sweco Danmark oplyser i en pressemeddelelse, at virksomheden har vundet totalrådgivningen på projektet, der blandt andet omfatter nedlæggelse af seks renseanlæg i henholdsvis Havnebyen, Lumsås, Nyrup, Vig, Højby og Strandhuse samt etablering af et større antal pumpestationer, hvoraf nogle bliver med tilhørende sparebassiner. Herudover skal der etableres cirka 30 kilometer afskærende transportledninger indeholdende trykledninger og gravitationsledninger i varierende dimensioner.

Projektet i Odsherred er omfattende både teknisk og geografisk og kræver således inddragelse af et stort hold af Danmarks bedste spildevandseksperter og projektledelse på højt niveau.

Frank Jordt Kappel Afdelingschef, Sweco Danmark

– Med afslutningen af et tilsvarende afskærende ledningsprojekt i oktober 2015 for Billund Vand ser vi frem til at gå i gang med Danmarks kommende største afskærende ledningsprojekt for Odsherred Spildevand A/S, siger afdelingschef i Sweco Danmark A/S, Frank Jordt Kappel, i en pressemeddelelse.

Teknisk krævende

– Projektet i Odsherred er omfattende både teknisk og geografisk og kræver således inddragelse af et stort hold af Danmarks bedste spildevandseksperter og projektledelse på højt niveau. Som totalrådgiver på projektet og med vores erfaring fra tilsvarende afskærende ledningsprojekter har vi fokus på at sikre Odsherred Spildevand størst mulig driftssikkerhed, bedst muligt arbejdsmiljø og lavest mulige elforbrug, lyder det fra Frank Jordt Kappel.

Totalrådgivningen omfatter udarbejdelse af dispositionsforslag, projektforslag, forprojekt (myndighedsprojekt) og hovedprojekt, herunder varetagelse af udbud og kontrahering. Derudover skal Sweco også stå for byggeledelse, fagtilsyn og projektopfølgning.

Projektet er netop blevet igangsat og kommer til at forløbe frem til medio 2018.

Relateret indhold