Sværere at gennemskue vandhaners kvalitet

Med ny ordning fra 1. juli bliver det vanskeligere at vurdere kvaliteten af de vandhaner, som installatører og forbrugere køber og installerer, mener Danva.
Det er fra 1. juli ikke længere et krav, at der skal være en dansk mærkning på for eksempel vandhaner. Foto: Colourbox.
Det er fra 1. juli ikke længere et krav, at der skal være en dansk mærkning på for eksempel vandhaner. Foto: Colourbox.

Installatører og forbrugere får med ny mærkningsordning sværere ved at gennemskue, om vandhaner lever op til de samme kvalitetskrav, som de hidtil har gjort. Det vurderer vandsektorens brancheforening, Danva.

Direktør Carl-Emil Larsen fra Danva mener ikke, at danskerne med den nye ordning får samme sikkerhed for den rene drikkevandskvalitet, som de hidtil har haft, når de for eksempel køber og installerer en ny vandhane i deres hjem.

Vi vurderer, at drikkevandskvaliteten i en række danske familier kan blive truet.

Direktør Carl-Emil Larsen Danva

– De nye regler er udtryk for en ændret tilgang til at beskytte drikkevand i hjemmene mod afsmitning af skadelige stoffer fra installationer. Vi vurderer, at drikkevandskvaliteten i en række danske familier kan blive truet. Forbrugere og installatører får i fremtiden sværere ved at se, om de vandhaner, de køber og installerer, ikke afgiver skadelige stoffer. Det er alt andet lige en forringelse af danskernes drikkevandssikkerhed, siger Carl-Emil Larsen til nyhedsbureauet Ritzau.

Lige mulighed for udenlandske varer

Danskerne har hidtil ved hjælp af en mærkningsordning kunnet sikre sig mod, at vandhaner afgav skadelige stoffer til drikkevandet. Ordningen angav således et dråbemærke, hvis varen var godkendt til drikkevand.

Ifølge Ritzau er en af grundene til, at mærkeordningen nu skrottes, at den aldrig kom til at fungere efter hensigten, fordi man ikke kunne blive enige om niveauet af kvalitetsstandarden.

De nye regler skal blandt andet gøre det tilstrækkeligt, at varen er certificeret med et tysk, hollandsk eller svensk mærkat.

Tidligere var det godkendelsesordningen GDV, der hører under Trafik- og Byggestyrelsen, der testede og godkendte byggevarer, der var i kontakt med drikkevand, inden de måtte markedsføres og sælges i danske butikker.

Relateret indhold