Støtteordning til varmepumper diskriminerer de små

Carsten Essler Helmer, branchekonsulent for energi hos Arbejdsgiverne. Pressefoto.
Carsten Essler Helmer, branchekonsulent for energi hos Arbejdsgiverne. Pressefoto.

Regeringen har etableret en støtteordning og afsat 25 millioner kroner med det formål, at flere varmeforbrugere i landdistrikter skal anskaffe sig en varmepumpe. Den idé må hilses velkommen. Udbredelsen af varmepumper går alt for langsomt.

Grundlæggende er det også en god ide, at boligejerne får mulighed for at anskaffe deres varmepumpe på abonnementsvilkår. Finansiering, køb og installation bliver dermed leverandørens ansvar og forretning. Samtidig bliver udgifterne mere overskuelige for boligejerne.

Til gengæld er det hovedet under armen – eller det, der er værre – at kun fem leverandørvirksomheder får lov at deltage i festen. De fem udvalgte får frem til udgangen af 2019 støtte til hver at installere 350 varmepumper.

Med andre ord: En håndfuld store selskaber får med støtteordningen i ryggen adgang til at tage brødet ud af munden på de lokale installatører.

Uacceptabelt

Det er ubegribeligt, at regeringen vil understøtte en forretningsmodel, der tilgodeser de store virksomheder på de små håndværkerfirmaers bekostning. Det er helt i modstrid med de politiske udmeldinger, regeringen i andre sammenhænge er kommet med om at tilgodese de små og mellemstore virksomheder i navnlig landdistrikterne.

Med sin nye diskriminerende støtteordning til varmepumper bruger regeringen statspenge på at give de store virksomheder mulighed for at udkonkurrere de små. Det er helt uacceptabelt.

Relateret indhold